Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

5 tipů na netradiční sporty

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Sportovní aktivity jsou vhodnou činností, kterou lze vyplnit přebytečný volný čas a zároveň si vylepšit zdraví. Pokud už jste většinu tradičních sportů vyzkoušeli, a chcete zkusit něco nového, jsou pro Vás ideální netradiční sportovní aktivity. Můžete zkusit například frisbee ultimate, faustball, korfbal, tchoukball, ringo či indiaca. Protože se jedná opravdu o neobvyklé sporty, většině lidem jejich názvy nic neřeknou. V následujících odstavcích se proto budeme věnovat stručnému popisu těchto sportů.

Frisbee ultimate – je kolektivní týmová sportovní aktivita, která se hraje s diskem frisbee. Hry se vždy účastní dva týmy se sedmi hráči. Vítězem se pak stává to družstvo, kterému se podaří nasbírat vyšší počet bodů, nebo jako první získá předem stanovený počet bodů. Bod přitom získává ten tým, který dopraví frisbee do koncové zóny druhého družstva. Disk se po hřišti pohybuje pouze nahráváním, což znamená, že pokud má hráč frisbee v rukou, nesmí s ním běhat nebo chodit. Pravidla této hry nejsou příliš složitá, nejdůležitější je přitom férovost všech hráčů, protože do hry nezasahuje žádný rozhodčí.

Dalším netradičním sportem z výše zvedeného seznamu je faustball – hra vzdáleně se podobající tradičnímu volejbalu. Jedná se opět o kolektivní sportovní aktivitu, které se účastní dvě družstva o pěti členech. Hráči využívají při hře pouze pěsti, kterými přepravují míč přes síť na soupeřovu polovinu. Korfbal – kolektivní míčový sport původem z Holandska, kterého se zároveň účastní muži i ženy. Korfbal se hraje na hřišti s rozměry 20 x 40 metrů, které je rozděleno na dvě poloviny a v každé polovině hřiště se nachází jeden koš. Pravidla hry jsou podobná klasické košíkové.

Tchoukball byl další zmiňovanou sportovní aktivitou a opět se jedná o týmový sport. V pravidlech této hry naleznete prvky odbíjené, házené a peloty. Při hře se pak družstva snaží strefit se míčem do jedné ze dvou odrazových konstrukcí tak, aby se soupeři nepodařilo míč zachytit.

Dalším sportem je ringo, hry se účastní jak jednotlivci, tak dvojice či trojice, které hrají proti sobě. Tato sportovní aktivita se hraje s jedním nebo se dvěma kroužky, a cílem hry je dostat tyto kroužky do pole soupeře. Posledním zmiňovaným sportem byl indiaca. Jedná se opět o týmovou hru, tentokrát však síťového typu. Každé družstvo má pět členů a jejich cílem je dostat přes síť speciální opeřený míček.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy