Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Archeologové našli nejstarší pohár - z lebek

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Archeologům se podařilo najít mnoho pozoruhodných předmětů v různých koutech světa, které mají nevyčíslitelnou hodnotu. Zpravidla jsou to různé artefakty, úlomky, nástroje, šperky, poháry a jiné nálezy. Archeologické skvosty prozkoumali detailně vědci, poté byly uloženy do míst s optimálními podmínkami. Některé historické nálezy jsou zpřístupněny veřejnosti, takže lidé si je mohou prohlédnout v muzeu. Ovšem jsou tu i takové sbírky, které obyčejný člověk neuvidí, neboť se skladují ve vhodných skladovacích prostorech za velmi přísných bezpečnostních podmínek.

Velmi zajímavým nálezem je přitom unikátně vyrobený pohár. Ten není vyroben z klasických materiálů, jako je hlína, zlato či bronz. Na tuto nádobu byla využita lidská lebka, která se upravila kamennými nástroji. Vědci zjistili po ohledání, že na poháru jsou viditelné stopy po řezání. Dále se tu našly zřetelné stopy po broušení a oškrabování. Z těchto detailů bylo jasné, jak takový pohár vůbec vznikl. V tehdejší době posloužila k výrobě poháru spodina lidské lebky. Zbytečné části byly odstraněny. Nakonec bylo nutné ještě okraje lepky pečlivě zarovnat, aby se z poháru dalo pít. Takto byly vytvořeny nejenom poháry, ale i šálky.

Tyto nádoby zpravidla sloužily k rituálním účelům. Častokrát je lidé užívali jako trofeje. Kupříkladu z těchto unikátních číší popíjeli Skythové a Vikingové, rovněž i staří Číňané. Historické prameny buddhismu mluví také o tom, že na hostinách si pravidelně bohové připíjeli z netypicky upravených pohárů. Na Indickém subkontinentu bylo možné při obřadech spatřit tyto unikátní poháry. Hojně je využívali i australští domorodci, také obyvatelé Polynésie a souostroví Fidži.

Za nejstarší poháry jsou pokládány nádoby z lidské mozkovny, které byly nalezeny přímo v anglickém hrabství Somerset. Tyto předměty jsou staré asi 15 000 let.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy