Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Davisův pohár a jeho historie

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Davisův pohár, nebo také Davis Cup, je mezinárodní tenisová soutěž, které se účastní mužská reprezentační družstva. Davisův pohár bývá každoročně pořádán Mezinárodní tenisovou federací, v minulém roce se ho účastnilo sto třicet mužských družstev.

První ročník již před více než 100 lety

První utkání této tenisové soutěže se konalo již v roce 1900, kdy D. F. Dawis vymyslel hrací schéma soutěže a kdy zakoupil stříbrný pohár, který se stal symbolem soutěže. V tomto roce se ale hra odehrávala pouze mezi USA a Velkou Británií.

 

Překotný růst

Až o čtyři roky později se této tenisové soutěže mohly účastnit i další státy. Označení Davis Cup se ale používá až od roku 1945, po smrti zakladatele soutěže. V roce 1981 došlo k vytvoření světové skupiny s šestnácti členy a systému podskupin. Československo (následně Česká republika) bylo velice úspěšné, protože se bez sestupu udrželo ve světové skupině až do roku 2005. Stejně úspěšné bylo též USA a Švédsko, kteří světovou skupinu opustili též jednou. Zajímavostí je, že nejdelší zápas se odehrál v roce 2013 v Ženevě, trval sedm hodin a dvě minuty, a vítězem se stal český pár, který tvořil Berdych s Rosolem.

 

Kdo se účastní?

Jak již bylo zmíněno, o získání poháru se bojuje ve světové skupině o šestnácti členech. Aby se páru podařilo získat Davisův pohár, je třeba, aby dosáhl postupně čtyř vítězství. Zároveň se hra člení do tří regionálních zón – Americké, Evroafrické a Asijskooceánské. Tyto regionální zóny se pak vnitřně člení ještě do čtyř úrovní. Nejvíce vítězství dosáhly Spojené státy, druhou příčku v počtu vítězství obsadila Austrálie. Česká republika zvítězila v Davisově poháru celkem třikrát, v letech 1980, 2012 a 2013.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy