Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Jaká existují významná fotbalová ocenění?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Zlatý míč je prestižní ocenění, které se rok co rok předává tomu nejlepšímu fotbalistovi. Udělování této trofeje je v režii francouzského sportovního magazínu France Football. O tuto cenu by se každoročně ucházel nespočet špičkových fotbalistů z celého světa, ale není to možné. Poněvadž do její užší nominace se dostane jenom pár vyvolených jedinců, kteří v předchozím kalendářním roce podali super výkony. Načež nominovaný hráč musel být Evropan. Po roce 1995 se upravily podmínky soutěže, díky tomu mohl cenu získat i neevropský fotbalista.

Fotbal Trofej fotbal FB14

Ocenění Zlatého míče se uděluje od roku 1956, za tu dobu jej dostali hráči z klubu Blackpool FC, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus FC, Manchester United, Benfica Lisabon, Ferencváros, AC Milán, Bayern Mnichov, Ajax Amsterdam, Hamburger SV, FK Dynamo Kyjev, Inter Milán, Olympique de Marseille a Borussia Dortmund. Našim českým fotbalistům se jej také podařilo do své sbírky získat. Jako první jej sevřel v ruce Josef Masopust v roce 1962, následoval jej pak Pavel Nedvěd v roce 2003.

 

Zlatý míč mohli obdržet fotbalový hráči pěknou řádku let, až v roce 2010 se tato cena proměnila ve fotbalové ocenění nazvané „Zlatý míč FIFA“.

 Fotbal Trofej fotbal FB19

Kromě těchto zmíněných ocenění se na fotbalovém poli bojuje o poháry ligy mistrů. Vítězové nejprestižnějších fotbalových klubů si z této fotbalové soutěže odnáší exkluzivní poháry. Pořadatel této věhlasné soutěže je Evropská fotbalová asociace. Tato soutěž původně probíhala pod hlavičkou Poháru mistrů evropských zemí. Tohoto fotbalového zápasu se účastní jak samotní vítězové domácí lig, tak i obhájci trofejí. Až od ročníku 1992/93 došlo ke změnám v pravidlech a tato soutěž byla přejmenována na dnešní Ligu mistrů.

 

K nejslavnějším oceněním patří i Jihoamerický Pohár osvoboditelů. Světový pohár je zase nejsledovanější událost, kterou si nenechají ujít miliony sportovních fanoušků.

 Fotbal Trofej fotbal FB46

Prohlédnout další fotbalové poháry


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.