Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Jaké existují hasičské symboly?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Na území České republiky působí několik hasičských formací. Nejčastěji jde o profesionální a dobrovolné hasičské sbory. U prvního jmenovaného vykonávají hasičkou činnost lidé jako své hlavní povolaní. Zatímco druhá forma je ryze dobrovolná. Hasiči tuto aktivitu vykonávají pouze ve svém pracovním volnu.

 

Od praporu po znak

Hasičský záchranný sbor České republiky se pyšní těmito symboly, jako je prapor, velký a malý znak. Takový hasičský prapor má standardně obdélníkový tvar. Vyrábí se na zakázku. Tento model zdobí unikátně řešené třásně ve zlatavé barvě. Prapor z lícové strany má červený či modrý podklad, na kterém je vyveden nadpis s upřesňujícím názvem příslušné organizační složky. Dále je tu vyobrazen velký znak Hasičského záchranného sboru ČR. Samozřejmostí jsou i lipové listy. Na rubové straně jsou vidět emblémy a nadpisy na tmavomodrém podkladě. Respektive se tu může objevit znak kraje.


Velký znak se zhotovuje v barevné anebo černobílé verzi. Tento znak má tvar pavézy. Kdežto malý znak je kulatý. Po jeho obvodu jsou vyobrazeny lipové listy. Střed znaku je dozdoben přilbou a překříženými sekerami. Ve spodní části je znak civilní ochrany. Malý znak se využívá v barevné variaci (stříbrné, zlatavé či černobílé).

 

Něco z historie


Dobrovolné sbory měly v minulosti na praporu vyobrazenu podobu svatého Floriána. Častokrát tu byly zachyceny i jiné světské osoby. S oblibou se používal znak města nebo obce, ve kterém skupina hasičů působila. Setkat se lze i s jinými motivy, jako jsou například architektonické skvosty v obci. Především jde o starobylé kostely, kapličky, zámky, hrady, radnice a muzea. Prapor mohl být oživen různou hasičkou výbavou, lipovou ratolestí i ornamentálními prvky. Chybět tu nemohou oficiální názvy organizačních jednotek, eventuálně i vhodná hesla. V neposlední řadě se tu objevit mohou také údaje, jako je kupříkladu den, měsíc a rok založení sboru.

Ukázka hasičského ocenění, které naleznete v našem e-shopu:

Hasiči Akrylátová trofej ABT1M28Hasiči Akrylátová trofej ABT1M33Hasiči Akrylátová trofej ACE0001M50Hasiči Figurka na podstavci FP02Hasiči Medaile MDS19


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy