Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Jaké existují míčové sporty?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Míčových sportů existuje opravdu velké množství, málokdo by si na všechny z hlavy vzpomenul. Nejčastěji se pak setkáme s nejrůznějšími kolektivními, případně plážovými míčovými aktivitami.

Nejrozšířenějším, a pravděpodobně také nejoblíbenějším, míčovým sportem, který snad každého napadne jako první, je kopaná. Halovou obdobou kopané je pak futsal. Americký fotbal je stejně jako kopaná branková sportovní hra, odlišuje se od ní však ve tvaru míče. Americký fotbal se totiž hraje s oválným míčem. Utkání se účastní také dvě družstva o jedenácti hráčích. Obdobou je australský fotbal, který hrají vždy dva týmy s osmnácti hráči.

Dalším oblíbeným kolektivním míčovým sportem je florbal. Jedná se o halový sport, hřiště by mělo mít rozměry 40 x 20 metrů. Během utkání by se na hřišti mělo nacházet z každého týmu pět hráčů a jeden brankář. Hráči k odpálení speciálního dutého plastového míčku využívají florbalových holí. Hokejbal je dalším kolektivním sportem, při kterém hráči hrají s plastovým míčkem. Stejně jako při ledním hokeji se snaží dostat míček do soupeřovy brány pomocí hokejek, po hřišti se ale hráči pohybují ve sportovní obuvi.

Asi nejznámější pálkovací míčovou hrou je baseball. Hry se účastní vždy dvě družstva po devíti hráčích. Rychlejší, ale také jednodušší verzí baseballu je softball. Další známou pálkovací hrou je kriket. Oblíbená je zejména v Anglii. Utkání se účastní dva týmy po jedenácti hráčích. Vzdáleně se tato hra podobá baseballu.

U mnoha míčových her se používají k odpálení míčku rakety. Tím nejznámějším sportem je samozřejmě tenis. Ten se hraje ve dvou variantách, buď jako dvouhra se dvěma hráči, nebo jako čtyřhra se čtyřmi hráči. Existuje také smíšená čtyřhra, ve které dvojici tvoří jeden muž a jedna žena. Další míčovou hrou je stolní tenis. Oproti klasickému tenisu tvoří hrací plochu deska stolu rozdělená na dvě poloviny síťkou. Squash je další velmi oblíbenou raketovou hrou. Stejně jako v tenise se hraje buď dvouhra nebo čtyřhra, hráči se však pohybují na uzavřeném hřišti. Jako poslední známý sport, u kterého hráči využívají raketu a speciální opeřený míček, je badminton.

Z dalších míčových her stojí za zmínku basketbal, volejbal, nohejbal, házená či vybíjená.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy