Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

K čemu se používají pamětní medaile?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pamětní medaile se navrhuje a vyráží k různým společenským událostem, jako jsou například výročí. Toto ocenění si převzal i prezident republiky. I on sám rozdal spoustu takových ocenění. Nejčastěji jimi ocenil úspěšné reprezentanty olympijských her atd. Předseda senátu předává pravidelně originálně navržené pamětní medaile významným osobnostem z oblasti kultury, vědy a veřejného života. Tito lidé a jejich blízcí si tuto úžasnou atmosféru užívají.

Zapomenout nemůžeme ani na premiéra, který má také tu výsadu, že pamětní medaile předává významným osobnostem. Hejtman se může rozhrnout tímto vyznamenáním ocenit dobrovolné či profesionální hasiče, pracovníky oblasti kultury, učitelé, lékaře, sociální pracovníky, umělce, sportovce, bojovníky za svobodu a demokracii. Pamětní medaili mohou získat významné osobnosti daného města nebo obce. Samotné obce či města mohou tyto upomínkové skvosty nechat vyrobit k výročí, jež si místní obyvatelé mohou koupit na památku.

Pamětní medaile se běžně nechávají razit k ostatním okamžikům, ať je to svatba, jubileum, sportovní turnaj, narození dítěte anebo promoce. Objevují se na nich všemožné témata. Některé mají historický kontext, jiné modernější pojetí.

V eshopech věnovaných mincemi a pamětními medailemi lze nalézt první americký dolar z ušlechtilé vzácné platiny, zlatou minci nazvanou magická Praha, minci Karla IV. z čistého stříbra 999/1000, minci 14karátové zlata navrženou akademickým sochařem a medailérem Vladimírem Opplem, legendární minci plátováno dvacetičtyřkarátovým zlatem. Dotyčné osobě věnovat můžete pozlacenou a postříbřenou společnou evropskou měnu, medaili Josefa Bicana, pozlacenou medaili svatého Jana Pavla II. či T. G. Masaryka.

Pamětní medaile jsou k dostání v opravdu širokém výběru designu, hmotnosti a atraktivních provedení. Některé dominují stylovostí, jiné zase jsou navrženy v kontroverznější variantě. Pamětní medaile se dají pořídit za přijatelné ceny. Ovšem existují i limitované edice, jejichž cena se pohybuje v řádech deseti tisíc korun.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.