Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Krušnohorský pohár a jeho historie

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Krušnohorský pohár je speciální druh automobilového závodu, na kterém si mohou vyzkoušet jak amatéři, tak i profesionálové své jezdecké dovednosti. Především jde o jednodenní závody, kde si účastník v roli jezdce v klidu odzkouší terén. Projede si kompletně celou trať. Na místě zjišťuje, jak auto sedí v zatáčkách. Zajímají jej také nebezpečné úseky, na které si musí dát velký pozor. Přecenit nemůže ani nezarovnaný asfalt, na kterém musí přizpůsobit rychlost jízdu. I když boky pneumatik dostávají hodně zabrat. Daný závodník má možnost absolvovat hned dvě tréninkové jízdy. Následně jej čekají soutěžní závody. V tomto automobilovém seriálu se lze setkat s jednou zajímavostí. Ta tkví v tom, že je tu dovoleno střídání jezdců. V rámci jednoho vozu se mohou vystřídat až dva řidiči.



Krušnohorský pohár se jede na trati Bílina – Kaňkov, která má délku přes 1900 metrů. Závodní trasa dominuje asfaltovým povrchem. Nechybí tu lemující svodidla. Jedná se o historickou trať, které se vyznačuje jak členitostí, tak i převýšením sto metrů. Svým atypickým terénem je výzvou pro všechny jezdce s licencí i bez ní.

Kromě již zmíněného závodu se Krušnohorský pohár jede na trati Jáchymov – Mariánská, Hodkovice nad Mohelkou – Záskalí, Krupka - Komáří Vížka, Bečov nad Teplou – Krásno, Osek - Dlouhá louka, Úterý – Světec, Hradiště - Nová Víska, Oloví – Boučí, Petlery – Měděnec a Autodrom Sosnová.


Například okruh Autodrom Sosnová měří zhruba 2100 metrů. Jde o hojně navštěvovanou trať u obce Sosnová, jež se rozprostírá jižně dva kilometry od městečka Česká Lípa. Areál nabízí okruhy s rozmanitými druhy povrchu. Vyskytují se tu jak rovné úseky, tak i místa s prudkými zatáčkami včetně terénu s náhlým klesáním. Pro jezdce jsou tu připraveny náročné překážky.

Krušnohorského poháru 2015 se zúčastnil tým DOLL 500 RACING, Elektrobursa, 2K, Historic team Slaný, High octane projects, PROFI RACING atd.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy