Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Nejpopulárnější sporty

Nejpopulárnější sporty

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Oblíbenost sportovních utkání rok co rok roste. Díky televizi a novým médiím sportovní klání zasahují čím dál větší masu fanoušků po celé zeměkouli. Pojďme se společně podívat, jaké sporty patří ve světě a v ČR k nejoblíbenějším.

Nejoblíbenější sporty ve světě

Místo
Sport Počet fanoušku Kde je sport nejvíce populární
1. fotbal 3,5 miliardy Evropa, Afrika, Asie, Amerika
2. kriket 2 - 3 miliardy Indie, Pakistan, Anglie, Asie, Austrálie
3. lední hokej 2 - 2,2 miliardy Asie, Evropa, Amerika
4. tenis 1 miliarda Evropa, Amerika, Asie
5. volejbal 900 milionu Asie, Evropa, Amerika, Austrálie
6. stolní tenis 900 milionu Asie, Evropa, Afrika, Amerika
7. baseball 500 milionu USA, Japonsko, Kuba
8. golf 400 milionu USA, Kanada, Evropa
9. americký fotbal 390 - 410 milionu USA
10. basketball necelých 400 milionu USA, Kanada, Evropa

Že žebříčku je patrné, že na prvním místě se umístil fotbal. To není nic překvapivého, dlouhodobě patří k nejsledovanějším sportům, i v České republice se pravidelně umisťuje na předních příčkách. Pro mnohé může být překvapující druhé místo - kriket, který je nesmírně populární v lidnatých asijských zemích. Na třetím místě se umístil lední hokej, který se těší oblibě nejen v Severní americe a Evropě, ale i v asijských zemích. Díky USA se do žebříčku zařadil i americký fotbal, který patří k jejich nejpopulárnějším sportům. Do Evropy a dalších zemí se zatím jeho oblíbenost nerozšířila.

       

 

Nejoblíbenější sporty v České republice:

Místo
Sport
1. fotbal
2. cyklistika
3. lední hokej
4. volejbal
5. plavání
6. tenis
7. běh
8. lyžování
9. badminton
10. florbal

 

Nejoblíbenější sporty v České republice více méně kopírují ty ze zahraničí. Do žebříčku zasahují sporty, které lze u nás díky vhodným klimatickým podmínkám provozovat a které nepotřebují velkou výbavu.

Dále z průzkumu internetového portálu SportCentral.cz provedeném v roce 2012 vyplývá, že v České republice se nejčastěji provozuje cyklistika následovaná fotbalem, volejbalem, rekreačním během, plaváním, tenisem, badbintonem, in-line bruslením, florbalem a hokejem. Zajímavé je, že například hokej, jakožto národní sport několikanásobných mistrů světa, se co do počtu aktivních hráčů umístil až na desátém místě. Jedním z důvodů může být rostoucí finanční náročnost provozování tohoto sportu.

Kromě informací o oblíbených sportech studie uvádí, že respondenti by nejraději vyzkoušeli sporty jako jsou golf, tenis, paragliding, hokej, bungee jumping, parašutismus, potápění, lukostřelba, squash a windsurfing. Tomuto výčtu dominují především adrenalinové sporty a také moderní sporty, které se díky globalizaci rychle rozšiřují i k nám.

Zaujal vás tento článek? Podívejte se do našeho internetového obchodu na poháry a další sportovní ocenění.

 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.