Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Nejznámější poháry horských kol

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Český pohár horských kol Czech MTB je jeden z nejznámějších závodů, který zastřešuje organizace Czech cycling federation. Tato akce má fantastickou úroveň, jež se hravě vyrovná prestižním zahraničním závodům. Čím je tak skvělá? Tato soutěž se především vyznačuje nejenom svou vysokou úrovní, zajímavými cenami, doprovodným programem a dalšími maličkostmi kolem, taktéž i vynikajícími tratěmi s různou obtížností. Český pohár horských kol si každoročně nenechají ujít čeští i světový jezdci. Ti jsou tu schopni se poprat s drsným terénem a nástrahami na trati. Zcela famózně nejeden soutěžící podává hodně dobré výkony. Od startu bikery neodradí ani nepříznivé počasí, nízké či vysoké teploty.

Český pohár horských kol Czech MTB se skládá ze série závodů (cross country, marathon,
downhill a four-cross).
Cross country je typická terénní závodní disciplína, která se jezdí na přírodních či uměle vytvořených okruzích. Tratě dosahují okolo pěti až třinácti kilometrů. Jezdci zdolávají na trase různě velké kameny, mělké a bahnité úseky, někdy se nevyhnou ani popadaným větvím či stromům. Tuto trasu musí ujet v daném počtu kol.

Marathon je závod s delší tratí, která se pohybuje od padesáti kilometrů do dvou set kilometrů. Jezdec na horském kole tu nepřekvapí žádná nástraha ani prudké převýšení. Na daných strategických místech jsou rozmístěny občerstvovací stanice, u kterých se zastaví jezdci a dají si něco na pití.

Downhill se skládá z rychlých sjezdů, řady důkladných technických zatáček a naprosto působivých skoků. Proto jej tak milují příznivci tohoto adrenalinového sportu.

Na poháru horských kol je možné spatřit i disciplínu zvanou four-cross. Jde o trasu s různě lemovanými zatáčkami, na kterých si závodníci užijí nespočet skoků.

V letošní sezóně 2016 se mohou návštěvníci těšit na neuvěřitelnou podívanou. První série závodů proběhla v dubnu. V dalších měsících si mohou lidé vychutnat XCO - cross country (v Kutné Hoře, Brně, Peci pod Sněžkou, Bedřichově), XCM – marathon (v Lipníku nad Bečvou, Mostě, Hlinsku, Teplicích nad Metuji, Trutnově), DHI – downhill (na Ještědu, v Koutech nad Desnou, ve Špindlerově Mlýně či Peci pod Sněžkou).

Další sérii zajímavých závodů je Czech Downhill Top On Trail Cup


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy