Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Ocenění sportovců

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Každý sportovec účastnící se sportovní události, ať již na regionální, státní či světové úrovni, touží po tom umístit se na prvních příčkách a být oceněn za vydané úsilí. Jeho odměnou je vítězný pohár, medaile, plaketa či diplom. Druhů sportovních ocenění je celá řada, záleží jen na pořadatelích soutěže, pro které z nich se rozhodnou.

pohár standard

Prvním druhem sportovního ocenění jsou již zmíněné poháry. Ty se samozřejmě vyrábějí ve třech barevných provedeních – zlatém, stříbrném a bronzovém. Bývají nejčastěji rozděleny do skupin podle velikosti a kvality provedení, na poháry třídy ekonomy, standard a luxus. Dále existují poháry putovní, ty se nejčastěji vztahují k unikátním sportovním akcím. Ke každému poháru je pak možné pořídit emblém, který odkazuje na sport, kterého se událost týkala. Sportovní poháry se udělují jednak celým týmům, ale také individuálním sportovcům.

medaile

Medaile jsou dalším velmi oblíbeným a žádaným sportovním oceněním, stejně jako poháry se používají k ocenění prvních tří vítězných míst. Lze je také doplnit o emblém znázorňující danou sportovní disciplínu. Bývají umístěny na stuze, která má nejčastěji barvu trikolory.

trofej

Dalším oceněním, které se uděluje sportovcům, jsou skleněné trofeje. Ty jsou zpravidla určeny pro jednotlivce, u týmových sportů se používají zřídkakdy. Pro jednotlivé sportovce jsou také určeny figurky nebo sportovní sošky, které mohou být zhotoveny z kovového nebo ze skleněného materiálu. Figurky mohou být umístěny jednak na běžném podstavci, nebo také na základu z poháru.

vence

Pro motoristické závody jsou typická ocenění v podobě věnců. Udělují se jak v nejmenších závodech, tak ve významných akcích na světové úrovni. Dalším specifickým oceněním jsou talíře, které se nejčastěji udělují na tenisových soutěžích.

diplom

Posledními oceněními, která stojí za zmínku, jsou plakety a diplomy. Plakety však nebývají příliš častým sportovním oceněním, zpravidla se užívají jako odměny za výjimečný sportovní výkon. Zato papírové diplomy představují památku na danou sportovní akci a nejsou spojeny s prvními třemi vítěznými místy, ale často se udělují všem zúčastněným.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy