Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pamětní medaile

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pamětní medaile jsou ve své podstatě ideální upomínkové předměty, které se často nechávají razit k různým společenským příležitostem. Ať jsou to svatby, jubilea, sportovní zápasy, anebo jiné důležité životní okamžiky.

Medaile MD89

První medaile vznikaly za dob antiky. Už v té době se využívaly k jistým prezentačním účelům. Šlo totiž o medailony. Do povědomí se dostala také medaile z patnáctého století, kterou bylo možné pokládat za pamětní. Jejímž autorem byl věhlasný italský rytec a sochař Pisanell.

Medaile MD49

Na tomto unikátním kousku byl vyobrazen Byzantský císař Jan VIII. V průběhu dalších staletí se na medailích objevovaly podobizny monarchů a jejich potomků, velkolepé vojenské úspěchy a jiné rytecké motivy. Zhruba na konci šestnáctého stolení se výroba medailí neobešla bez patřičných lisů a razidel. V tomto období se začaly medaile používat jako vkusný doplněk. Tato apartní ozdoba se nejčastěji připevňovala na oděv, ovšem krášlit mohla i ladný krček.

Medaile MDS5

 Až v devatenáctém století bylo možné ražbu medailí provádět za pomocí revolučních parních lisů. Dodnes se při jejich výrobě využívají moderní stroje, které jsou schopny vyprodukovat originální pamětní předměty v mnohonásobně větším rozsahu. Při tom tradiční ruční metoda je stále velmi populární.
Medaile MD81
Existuje mnoho technik, nicméně nejznámější a nejpoužívanější je metoda ražení za studena nebo za tepla. Mnoho dílen specializující se na výrobu medailí preferuje ražbu za studena, která se provádí do leštěného materiálu, tím může být například mosaz a dural. Využívají se však i slitiny mědi, bronzu a mosazi. Takto zpracované medaile se ještě opatřují standardní povrchovou úpravou. Obvyklé je i patinování či pokovení.
Medaile MD59
Při výrobě pamětních medailí se užívá také ušlechtilý kov jako ryzí zlata, stříbro či nerezová ocel. Všechny medaile mají perfektně čitelný reliéf a dokonale vyleštěné pozadí.

Podívejte se na naše medaile či poháry přímo v e-shopu.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy