Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pohár České pošty

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pohár České pošty měl za dobu své existence sice mnoho názvů, ale jeho význam zůstává stále stejný. Jedná se o fotbalovou soutěž, která plní funkci národního poháru. Tato soutěž nese podle svého hlavního sponzora název Pohár České pošty od roku 2012, v letech 2009 až 2012 se jednalo o Ondrášovka Cup, a do roku 2009 byla tato soutěž nazývána jako Pohár ČMFS.

Tato oblíbená fotbalová soutěž se na našem území koná již od roku 1993, a tehdy se stala pokračovatelem soutěže Český pohár, který se jako součást Československého poháru hrál již od roku 1969. Jejím pořadatelem je Fotbalová asociace ČR.

Pohár České pošty funguje na principu vyřazovacího systému, kdy rozpis jednotlivých utkání bývá nejčastěji znázorněn pomocí grafu, takzvaného pavouka, a jeho jednotlivé větve se postupně slučují, až k poslednímu zápasu – finále. Tato fotbalová soutěž bývá rozdělena do několika etap. V předkole (úvodním kole) se utkají pouze ty týmy, které hrají v nejnižších ligových soutěžích.

V druhém kole nastupuje dvanáct fotbalových týmů, které se účastní aktuálního ročníku Gambrinus ligy, přičemž ve třetím kole se k nim připojí také čtyři nejlepší týmy z minulého ročníku Gambrinus ligy.

Pohár České pošty se nejprve hraje jednokolově, kdy se fotbalové týmy utkají na hřišti toho, kdo je z nižší soutěže. Od osmifinále se ale soutěž začíná hrát dvoukolovým systémem doma-venku. Finále Poháru České pošty se pak odehrává opět jedním zápasem, tentokrát však na předem vybraném neutrálním hřišti. Pokud by nastala remíza, následuje okamžitě penaltový rozstřel.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.