Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pohár mistrů evropských zemí

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Fotbalová soutěž Pohár mistrů evropských zemí se konala poprvé v sezóně 1955/56, kdy se jejím historicky prvním vítězem stal španělský fotbalový klub Real Madrid. Pohár mistrů evropských zemí se pravidly podobal jihoamerické soutěži Poháru osvoboditelů.

Pohár se hrál vyřazovacím způsobem, tedy tak, že v každém kole se utkaly dva týmy ve dvou zápasech, a ten klub, který dosáhl lepšího skóre, postoupil do dalšího kola. Této mezinárodní fotbalové soutěže se mohly účastnit jednak týmy, které se staly vítězi v domácích ligách, ale také obhájci trofejí.

 

Ukázka fotbalového poháru

V následujících letech se pak fotbalový klub Real Madrid stal vítězem Poháru ještě čtyřikrát, po něm přebraly cenu kluby Benfica a Milan. V podobě z roku 1955 se Pohár mistrů evropských zemí odehrával až do sezóny 1992/93, kdy byla soutěž přeorganizována do podoby Ligy mistrů.

Pravidla Ligy mistrů se trochu pozměnila, soutěž se odehrává ve čtyřech předkolech a v hlavní soutěži. Hlavní soutěž se pak rozděluje na několik fází.

První z nich se hraje ve skupinách po čtyřech členech, z každé skupiny pak postoupí pouze dva nejlepší kluby do další fáze hlavní soutěže.

ftobal

Ukázka fotbalového poháru

Druhá fáze soutěže se hraje vyřazovacím způsobem ve formě dvou zápasů, kdy opět, stejně jako v Poháru mistrů evropských zemí, postupuje ten fotbalový tým, který dosáhl nejlepšího skóre.

Finále Ligy mistrů se pak odehrává na předem zvoleném fotbalovém stadionu, a hraje se pouze jeden zápas. Historicky prvním vítězem soutěže Ligy mistrů se v sezóně 1992/93 stal klub Olympique de Marseille. V sezóně 2013/2014 se vítězem stal Real Madrid


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy