Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Historie poháru UEFA

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Co to je pohár UEFA

Pohár UEFA je označení staršího názvu, který se používal do roku 2009. Od tohoto roku se soutěž jmenuje Evropská liga UEFA. Soutěž má poměrně dlouhou historii, první zápas byl odehrán v roce 1955 ještě pod hlavničkou Veletržního poháru. Účastníky mohly tehdy být pouze mužstva vybraných měst. Po převzetí organizací UEFA se do soutěže kvalifikovaly týmy, které skončily za vítězem národního poháru nebo byly vítězové ligového poháru.

V současnosti se soutěže účastní 48 týmů, které jsou rozděleny po 4 účastnících do 12 skupin. Ve skupině se utkává každé mužstvo z každým, jednou doma a jednou venku. Do dalšího kola soutěže následně postupují pouze dva nejlepší z dané skupiny. Finále soutěže se hraje na jedno utkání na předem vybraném stadionu.

pohár uefa

Jeho historie

Evropská liga UEFA je klubovou fotbalovou soutěží pro evropské týmy. Historie ligy sahá až do roku 1955, kdy byla založena pod názvem Veletržní pohár. O dvacet let později, konkrétně roku 1971, došlo k přejmenování soutěže na Pohár UEFA a o téměř čtyři desetiletí později, roku 2009, se začala tato sportovní soutěž konat pod názvem Evropská liga UEFA.

O založení Veletržního poháru se zasloužil místopředseda Unie evropských fotbalových asociací E. Thommen. Tato asociace je hlavní organizací, která má na starost evropský fotbal, mimo něj ale také futsal a plážový fotbal. V současné době jsou členy této organizace téměř všechny národní fotbalové asociace nacházející se v Evropě.

 

Ukázka fotbalové poháru

 

Změny a současnost

Původně byl však Veletržní pohár určený pouze pro vybraná fotbalová družstva evropských měst, od počátku šedesátých let se ale do této sportovní soutěže mohly přihlásit i ty ligové kluby, které se nekvalifikovaly v Poháru vítězů pohárů nebo v Poháru mistrů evropských zemí. Poté co řízení této sportovní soutěže oficiálně převzala Unie evropských fotbalových asociací a Veletržní pohár byl přejmenován na Pohár UEFA, se mohly přihlašovat ty fotbalové týmy, které v lize získaly umístění za mistrem či za vítězem poháru na národní úrovni a nebo samotný vítěz ligového poháru. Od té doby prošel Pohár UEFA, ještě řadou významných i méně významných změn, například že se soutěže mohly účastnit též vítězové národních pohárů nebo že byl počet startujících týmů zvýšen na osmačtyřicet.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.