Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pravidla squashu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Během posledních několika let se squash stává čím dál oblíbenějším sportem, jedná se o hru určenou pro dva nebo čtyři hráče.

Zápas ve squashi se může hrát buď na dva, nebo na tři vítězné sety, záleží na volbě organizátorů. Každá hra se pak hraje do jedenácti bodů, tedy ten hráč, který je získá jako první, vyhrává daný set. Je tu však výjimka, a to v případě, kdy je například stav hry 10:10. Tehdy je třeba, aby měl vítěz o dva body více, než protihráč. Tedy aby daný set skončil například 12:10.

Začíná se podáním

Samotná hra je pak zahájena podáním. Aby bylo podání v pořádku, je třeba, aby byl hráč alespoň částí své jedné nohy uvnitř pole určeného pro podání. Míček by pak měl letět na přední stěnu, konkrétně nad podávací čáru, ale pod outovou čáru. Měl by se také dostatečně odrazit, aby skončil uvnitř zadní čtvrtiny kurtu, a to v protější půlce podávajícího hráče.

Střídání a doteky

Pokud se podání povedlo, hra pokračuje tak, že se hráči střídají v úderech. Problém nastává tehdy, když se jednomu z hráčů nepovede správně odpálit míček, nebo se dopustí nějakého jiného přestupku. Dále je během hry třeba, aby se míček vždy dotkl přední stěny, jinak je jedno, kolikrát se odrazí od ostatních stěn. Na zem může míček ale dopadnout pouze jedenkrát.

Sledujte čáry

Čáry ve hřišti znamenají špatný míček. Co se týče čelní stěny, míček by se nikdy neměl dostat nad nebo na tu nejvyšší čáru, ale také pod nebo na čáru nejnižší. U zbylých stěn nastává problém tehdy, když se míček dotkne vrchní čáry nebo se dostane nad ni.

Chovejte se ohleduplně

U squashe, stejně jako u jiných sportů, je třeba, aby se k sobě hráči chovali slušně. Takže jakékoliv zastrašující či útočné chování není v této hře přípustné. Pokud by ale přece tato situace nastala, rozhodčí by se měl postarat o to, aby daný hráč byl penalizován.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy