Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pravidla volejbalu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Zakladatelem tohoto míčového sportu byl Američan Morgan. Ten koncem devatenáctého století přišel se sportovní novinkou, která postupem času uchvátila celý svět. Pro tehdejší nadšence to bylo něco nového, co rozvíjelo jejich zručnost a vytrvalost. Samozřejmě poskytovalo jim také dostatečnou pohybovou aktivitu. Ve velice brzké době byl volejbal považován za nejvyhledávanější rekreační sport, který se přesunul z tělocvičen a sálů do venkovního prostředí. Už v té době vycházel z nastavených jednoduchých pravidel, které byly podrobně popsány v časopise Physical Education. Tato sportovní kolektivní aktivita se začala šířit do dalších zemí, což se samozřejmě podepsalo i na změně pravidel a tím souvisejícími odlišnostmi. Postupem času došlo k sjednocení pravidel. V průběhu několika let zaznamenal volejbal určité změny, které se odvíjely od jeho vývoje a následně i využívání nových herních kombinací a systémů.

Dnes se volejbal hraje na hřišti obdélníkového tvaru. Hrací plocha má klasické rozměry 18×9 metrů, uprostřed je rozdělána čárou, kde se kromě toho nachází i napnutá síť. Nechybí tu ani útočná čára a čára vymezující hrací prostor ani volná zóna. Povrch hřiště musí být určitě vlastnosti, jako je plochost, vodorovnost a jednolitost. Hřiště musí mít takový povrch, aby splňoval bezpečnostní hledisko.

Tato síťová sportovní hra se hraje se značkovým volejbalovým míčem. Ten se vyrábí z velice dobré syntetické nebo pravé kůže. Jeho váha se pohybuje od 260 do 280 gramů.

Na hřišti se utkávají dvě družstva. Každé družstvo se může skládat z maximálně 12 hráčů. V rámci světových a oficiálních soutěží je povoleno 14 hráčů. Jednotlivé týmy stojí proti sobě a urputně se snaží poslat míč do pole soupeře. Za zmínku stojí také fakt, že tým má právo na tři odbití. Tímto způsobem se zajistí to, aby se míč vrátit soupeři. Vyhrává to družstvo, které nabírá více bodů.

Mezi volejbalovou výzbroj patří dres, trenýrky, sportovní ponožky a obuv.

V pravidlech lze najít přesně popsanou strukturu hry (losování, oficiální rozcvičení, sestavu družstva, postavení, chyby v postavení, pořadí postupu). Jejich součástí je i kapitola věnovaná činnostem ve hře. V dalších oddílech je možné si nastudovat o přerušení, zdržováním a volejbalové přestávce. Dočíst se tu lidé mohou o systému tří míčů, umístění družstva, hráči LIBERO a souvisejících činnostech atd. Pravidla volejbalu obsahují také schémata a definice.

Prohlédnout nabídku pro volejbal >>


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy