Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představujeme nejvýznamnější sportovní akce

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Mistrovství světa v ledním hokeji

Jedná se o soutěž reprezentačních mužstev členských zemí IIHF. První mistrovství světa se konalo roku 1920 jako součást her VII. Olympiády v Antverpách, oficiálně však bylo uznáno až roku 1982.
Od 1924 bylo MS v ledním hokeji součástí ZOH, od 1972 se hraje odděleně od ZOH, kromě let 1980, 1984 a 1988, kdy se MS v roce ZOH nekonalo. Po ME 1929 v Budapešti rozhodla IIHF pořádat MS od 1930 každoročně společně s ME. V prvních ročnících MS startovaly různé počty mužstev, proto i hrací systémy byly různé, hrálo se v jedné či více skupinách, podle počtu přihlášených.

V roce 2012 došlo k inovaci ve změně systému. Elitní skupina byla rozdělena do 2 skupin po 8, kde 4 nejlepší postupují přímo do playoff a poslední z každé skupiny přímo sestupuje do Divize I. Tato změna by měla podle Mezinárodní hokejové federace upevnit pozici silných týmů a zmenšit význam překvapivých výher. Také od roku 2012 už skupiny A a B u Divize I a II nejsou rovnocenné. Nejlepších 6 týmů Divize I hraje ve skupině A, ze které první 2 postupují do Elitní skupiny a poslední sestupuje do skupiny B.


Městský maraton v Praze

Tato sportovní akce navazuje na popularitu podobných akcí v New Yorku, Berlíně či Londýně. Byla založena v roce 1995. V současnosti zahrnuje nejen hlavní akci, ale také řadu městských, rodinných a firemních běhů. Rozpočet akce je asi 35 miliónů korun, 80 procent je financováno ze sponzorských příspěvků.
 

Velká cena České republiky - Brno Grand Prix

Jak napvídá již samotný název, akce se koná v Brně. Grand Prix ČR je závod silničních motocyklů různých objemových tříd, jedoucí se na českém území již od roku 1950. Jde o nejslavnější motoristický závod v České republice. Dříve se závodilo na okruzích v západní části města a od roku 1987 se Velká cena Brna jezdí na automotodromu, nesoucí název Masarykův okruh.
 
Velká cena Brna se jako mezinárodní závod v letech 1950 – 1964 uskutečnila čtrnáctkrát a jako součást mistrovství světa 1965 – 1982 osmnáctkrát. Dále následovaly čtyři ročníky vyhrazené mistrovství Evropy v letech 1983 – 1986 a od roku 1987 se do Brna mistrovství světa znovu vrátilo a pořádá se zde až dodnes.


Velká pardubická

Velká pardubická je dostihový závod (steeplechase cross-country), konající se každou druhou říjnovou neděli na dostihovém závodišti v Pardubicích. Jde o nejtěžší dostih v kontinentální části Evropy. Pravidelně se tento závod pořádá od roku 1874. Pořadatelé sázejí na historickou tradici a budují hodnotu značky v zahraničí. Dráha tohoto dostihu měří 6900 metrů a má celkem 31 překážek, koně ji běží přibližně 9–10 minut. Na startu se setkává asi 15 až 20 koní s těmi nejlepšími žokeji a žokejkami převážně z České republiky.

Název Velká pardubická se vžil pro označení celého dostihového víkendu (hlavní program se koná v neděli, kdy se jede 8 dostihů). Posledním a hlavním dostihem je dostih pojmenovaný po současném sponzorovi Velká pardubická s Českou pojišťovnou. Ve Velké pardubické mohou startovat pouze šestiletí a starší koně, kteří se musí kvalifikovat v jednom ze čtyř kvalifikačních dostihů.

Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy