Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Přestavujeme olympijské tradice

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Olympijské hry mají ve světě pradávnou historii. Dle legendy založil sportovní soutěže samotný Herakles. Podle řecké mytologie to byl král Pelops. Olympijské hry se v tehdejší době konaly na počest nejvyššího boha Dia a to na jednom z předních posvátných a poutních míst v Olympii. Nicméně obdobných her bylo v té době organizováno nespočet v různých lokalitách starověkého Řecka, ovšem žádná z nich nedosáhl věhlasnosti a největší popularity.

Kdy to začalo?


První dochovaná zmínka o olympijských hrách se datuje k roku 776 před naším letopočtem. I když mnoho odborníků je přesvědčeno, že tyto soutěže se začaly konat mnohem dříve. Tehdejší sportovní hry se odehrávaly každé 4 roky a nechyběl tu základní symbol her. V olympijském chrámu na oltáři tradičně plápolal věčný oheň, který se tu udržoval po celou dobu konání her. Z této doby pochází í symbol pěti spojených kruhů. Do Olympie v dobu konání her směřovalo mnoho lidí ze společenských, uměleckých a politických kruhů. Udatní sportovci se mohli her účastnit, pakliže prošli náročným výcvikem a uspěli v něm. Nejprve měly hry jednodenní trvání. Tyto soutěže souvisely s různými formami běhu. Postupně se přešlo na sedmidenní soutěžení, jehož součástí byly i zápasy, dostihy, závody vozatajů atd. Jedinečně spletené věnce z posvátných listů olivovníku získali hrdinové, kteří se pak mohli těšit z odměny. Navíc je jejich město začalo uctívat tak, takže danému vítězi nechalo postavit sochu.

Čtvrté století před naším letopočtem se stalo důležitým mezníkem v olympijských hrách. V té době na stadionu bylo možné vidět drsné profesionály vycvičené v jedné disciplíně.

Opětovné obnovení



Dalo by se říci, že olympijským hrám se dařilo až do roku 426 n. l. K opětovnému obnovení olympijských tradic došlo o 1500 let později. Za to můžeme vděčit zakladateli moderních olympijských her a tím nebyl nikdo jiný než Pierre de Coubertin. Koncem devatenáctého století vznikl Mezinárodní olympijský výbor. Ten řešil například dobu konání, mezinárodní úroveň, účast atd. Na tomto místě bylo rozhodnuto, kdy se budou konat první novodobé letní olympijské hry. Pořadatelem bylo Řecko. Velkolepá sportovní akce se konala 6. dubna až 15. dubna 1896. Na tuto akci se dostavilo přes 240 sportovců a to ze čtrnácti zemí světa. Soutěžilo se ve 43 disciplínách a to v devíti sportech. Vítězům byla předána spolu s korunou z olivové ratolesti také stříbrná mince a diplom. Druhé místo bylo odměněno měděnou medaili a vavřínovou ratolestí. Někteří olympijští sportovci si domu odnesli navíc speciální navržené ceny, jako byla váza v antickém stylu, pistole, karabina či stříbrný pohár. V rámci konání těchto her bylo možné vyslechnout oficiální olympijskou hymnu.

Na OH v Paříži v roce 1900 mohly ženy změřit své síly v jachtingu, tenisu či jachtingu. Olympijská vlajka se poprvé objevila na stadionu v roce 1920.

Jedna z nejdůležitějších zimních sportovních událostí se konala ve Francii a to v době od 25. ledna do 4. února 1924. Účastnilo se tu přes 250 sportovců a to z 16 zemích světa. Samozřejmostí byl i slib sportovců a olympijský oheň. Na sportovce čekali následující disciplíny: běh na lyžích, boby, krasobruslení, lední hokej, rychlobruslení, skoky na lyžích, sdružený závod, ukázkové sporty.

Olympijské štafety s olympijským ohněm bylo možné spatřit na letních hrách 1936 v Berlíně, na zimních hrách 1948 ve Švýcarsku. Diváci měli možnost slyšet v rámci zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her také slib rozhodčích v roce 1972.

Během další let se konaly olympijské hry kupříkladu v Lisabonu, Atlantě, Naganu, Popradu, Sydney, Salt Lake City, Bledu, Athénách, Turíně, Vancouveru, Londýně, Ultrechtu, Soči, Baku atd. Vítězové vyhráli drahocenné kovy v podobě medailí, pohárů a trofejí.

Zatímco v nadcházejících olympijských hrách v Rio de Janeiro si musí na vítězství ještě sportovci počkat. Mají se ale na co těšit, neboť jsou pro ně připraveny unikátní medaile ve zlatě, stříbře a bronzu. Tyto medaile z jedinečného recyklovaného materiálu zdobí překrásná rytina, v níž se snoubí elegance a jednoduchost.
 


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy