Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Sportovní odznaky a jejich historie

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Sportovní odznaky jsou zkrátka velmi drobné ikonické předměty, které jsou vyráběny z rozmanitých materiálů. Obecně se tento artikl vyráběl zprvu ze železného plíšku, bronzu, oceli, zinku či mosazi. Během druhé světové války se začal využívat tombak. Jedná se o bižuterní mosaznou slitinu s vyšším obsahem mědi. Ta může mít dle složení světle žlutou, zlatavou nebo červenou barvu.

Medaile Medaile MD0027

 

K dalším populárním kovům se řadí měď a hliník. Po nějaké době se odznaky začaly vyrábět z cínové anebo zinkové slitiny. Na limitované edice bylo možné použít ryzí stříbro či zlato. Mimo těchto zmíněných materiálů jsou v současné době velice populární také umělé hmoty anebo kvalitní dřevo.

Medaile Medaile MD0031

Sportovní odznaky jsou opatřeny masivní jehlou, apartním zapínacím špendlíkem s uzamykatelným mechanismem, šroubem s kulatou maticí anebo bezpečnostním pinem. Každý odznak je jinak tvarovaný, různě veliký a povrchově upravený. Tento sběratelský předmět může být galvanicky pokovovaný, tím lze docílit zlatavé provedení kovu. Zajímavé jsou i variace zlatavé s černěním, niklu a platiny, staromědi, perského zlata, tmavé staromědi, francouzského stříbra, mědi š černěním. Odznaky mohou být dozdobeny syntetickým smaltem. V jejich široké nabídce lze najít modely vyrábějící ražením, odléváním anebo tisknoucí technologií na kovový povrch s jedinečnou glazurou. Ta dodá nejednomu odznaku prostorový efekt. Krom těchto edicí existují i modely potažené epoxidem a plastické odznaky.
Medaile Medaile MD0046


Pro řadu sběratelů máji sportovní odznaky velkou cenu. Mezi nimi se najdou i tací, kteří této vášní postupně úplně propadli. Než se tomu tak stalo, zprvu se tito sběratelé zaměřili na odznaky ligových fotbalových týmů. Následně přidali do své sbírky modely SK, novější verze po roce 1948, prvoligové, zápasové, pohárové a příležitostné. Pochlubit se mohou i odznaky svazů či federací. Poté svůj zájem přesunuli i na kousky z oblasti hokeje, olympiády, košíkové, ragby, golfu atd. V současné době vlastní sběratelé několik desítek tisíc takovýchto upomínkových předmětů z různých koutů světa. 

 

V našem e-shopu sportovní odznaky neprodáváme, ale místo toho nabízíme skvělé medaile.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.