Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Stanleyův pohár a jeho historie

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Jako Stanleyův pohár bývá označována hokejová trofej, kterou získá ten tým, který zvítězí daný rok v playoff NHL. Tato trofej koluje mezi vítěznými týmy, nevyrábí se tedy každý rok nový pohár. Na podstavci Stanley Cupu jsou zaznamenána jména trenérů a hráčů jednotlivých vítězných týmů. Stanleyův pohár byl zhotoven ze stříbra a niklu, měří téměř devadesát centimetrů a váží více než patnáct kilogramů.

K této hokejové trofeji se váže velice zajímavá historie. Kanadský guvernér Lord Frederick Arthur Stanley je ten, po němž byl pohár pojmenován. Celá jeho rodina si hokej zamilovala, jeho dva synové dokonce založili hokejový tým. Byli to také oni, kteří přesvědčili Lorda Stanleyho, aby nechal zhotovit trofej, kterou by získal nejlepší kanadský hokejový tým. Přestože se Lord Stanley podílel na vytvoření tohoto poháru, nikdy se osobně neúčastnil zápasu o Stanley Cup a nikdy jej nepředal vítěznému týmu. Musel se totiž vrátit do Anglie, aby převzal povinnosti po svém zesnulém bratrovi.

Historicky první zápas playoff o Stanleyův pohár se konal 17. března roku 1894, toho dne se utkaly týmy Montreal Hockey Club a Montreal Victorias. Ve finálovém zápase o několik dní později pak zvítězil Montreal Hockey Club nad Ottawa Generals. Roku 1908 přestal být Stanleyův pohár trofejí pro amatéry a stal se vítěznou trofejí pro profesionální hokejové týmy. O dva roky později byla založena NHA – National Hockey Association, jakožto profesionální liga, a Stanley Cup se v ní udržel přibližně čtyři roky.

V roce 1914 přestal být Stanleyův pohár trofejí pro nejlepší kanadský hokejový tým, a začal se udělovat tomu nejlepšímu týmu na světě. O tři roky později tuto trofej získal první americký hokejový tým. Poté co skončila tato sezóna, došlo k rozpuštění NHA a k vzniku NHL. Od té doby byl Stanleyův pohár udělován nejlepšímu hokejovému týmu každý rok, a to až do sezóny 2004-05, kdy došlo ke sporu mezi NHL a NHLPA.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.