Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Svatý Florián – patron hasičů

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

„Svatý Floriánku, pomoz mi, prosím.“ I tak oslovoval anděl Petronel v pohádce Anděl Páně, když potřeboval na zemi pomoci. Proč se stal ale patronem (nejen) hasičů?

 

Svatý Florián žil v 3. století

Florián z Lorchu žil v Rakousku a zasvětil svůj život církvi. Právě proto byl trnem v oku protikřesťanských hnutí. Poblíž Linze, kde Florián žil, bylo zatčeno a zavražděno mnoho zdejších křesťanů během let 303 a 304 n.l. na příkaz císaře Diokleciána.

Florián chtěl uvězněným věřícím pomoci, bohužel byl ale také zavřen do žaláře a mučen, aby se zřekl své víry. To nikdy neudělal a tak byl utopen v nedaleké přehradě – uvázali mu kámen na konec provazu, který měl na krku a hodili ho do vody se svázanými končetinami.

Na Floriánově hrobě byl vystaven augustiánský kláštěr.

Florián se stal uctívaným kultem vesnického lidu

Lidé si o něm začali vyprávět příběhy, o jeho statečnosti a síle. Vytvářeli sochy a umisťovali je do výklenku svých stavení nebo na náměstích.

Floriánovy ostatky byly rozvezeny do různých významných kostelů a katedrál po Evropě. Relikvie sv. Floriána naleznete i v chrámu sv. Víta, ale i dalších katedrálách a kostelech v České republice.

Jeho relikvie mají chránit města před požárem, protože byl utopen, stal se patronem hasičů.

Svatý Florián je vždy vyobrazen s nádobou na hašení

Sochy sv. Floriána poznáte podle toho, že to bývá obvykle římský voják vyšší hodnosti hasící požár nebo jen s nádobou na vodu. Sv. Florián se ale stal patronem i dalších povolání souvisejících s ohněm. Jsou to např. kominíci, pekaři nebo hutníci.

Sbory dobrovolných i profesionálních hasičů mají svého patrona. Nezapomínejte je ale oceňovat i vy. Třeba jednou z top trofejí pro hasiče


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.