Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Areál Monínec – pohodlné lyžování pro všechny

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Lyžařský areál Monínec se nachází v okrese Příbram pouhou hodinu a půl pohodlné jízdy autobusem od Prahy. Z hlavního města také skibus pravidelně lyžaře převáží. Navzdory své poloze nabízí Monínec lyžování také v teplejších měsících zimní sezóny. A to díky unikátnímu systému zasněžování. Ten umožňuje vyrábět sněhovou pokrývku i při teplotách nad nulou.

Sjezdové lyžování na Monínci

Lyžování na Monínci si nejlépe užijí lyžaři od začátečníků až po středně pokročilé. V lyžařském areálu jezdí tři vleky. Hlavní Velkou sjezdovku obsluhuje čtyřsedačková lanovka. Brázdit oblouky tu můžete na 1,2km dlouhém svahu. Obtížností odpovídá mixu červené a modré. Pokud chcete sjíždět nejprudší část sjezdovky (600m dlouhou červenou), můžete zůstat v její horní část. Tu obsluhuje klasická kotva. Pro úplné začátečníky je zřízena tzv. Hotelová sjezdovka dlouhá 170m. Zde se svezete na Pomě.

 

Naučte se lyžovat

V prostorách areálu se nachází dva skiparky určené pro výuku klientů lyžařské školy. Obsluhovány jsou vlekem typu Poma a pohyblivým kobercem. V prostorách skiparku se také můžete ohřát ve vybavené budově se zázemím. Lyžařské školy provozují vlastní půjčovny vybavení. Pokud lyžování teprve zkoušíte a nejste klienty školy, můžete využít také centrální půjčovnu Intersport Rent.

 

Večerní lyžování na Monínci

Bezpochyby za největší lákadlo areálu platí večerní lyžování. Velká sjezdovka je totiž osvětlena po celé své délce. To se rozsvítí v 18:00 a zhasíná 21:00. Po lyžování můžete v restaruaci s výhledem na svah a krásnou terasou zakončit den aperolem. Vrcholem sezóny pro Monínec bývá večerní sjezdový závod Darksnow, který nemá v České republice obdoby. Tradičně je spojen kromě sportovních výkonů s živou atmosférou. Závodníci, jejich fanoušci a diváci si po dojezdu užijí hudbu a posezení v restauraci. Sice se jedná o sjezd, ale obtížnost není tak vysoká. Vyzkoušet si závodní atmosféru mohou tedy také ti, kteří mezi branami ještě nikdy nestáli.

 

Když počasí lyžování nepřeje

V areálu se nachází dvě restaurace. Můžete posedět uvnitř a užívat si alpský styl nebo se slunit venku na terase a vychutnávat si výhled na Velkou sjezdovku pod sebou. Každopádně si vždy pochutnáte na dobrém moravském vínu z nabídky vinařství Dog in Dock z Veselí nad Moravou. V budově restaurace M2 se navíc nachází herna pro děti každého věku (pro děti do 3 let v doprovodu rodičů). V Hotelu Monínec se můžete nechat hýčkat ve wellnesovém centru, bazénu nebo sauně. Tedy ani v případě špatného počasí se nudit nebudete.

 

Nefandíte sjezdovkám? Nevadí.

Ani běžkaři a milovníci sněžnic nepřijdou na Monínci zkrátka. V okolí areálu se nachází 54 km běžkařských tratí nebo skialpový a lavinový okruh. Monínec leží v krásné oblasti Toulava, kde objevíte romantické zříceniny a malebnou krajinu. Procházku zasněženou krajinou si můžete udělat třeba k staré Poštovně ze Sněžky, která navodí tu správnou horalskou atmosféru.

 

Pro koho se hodí dovolená na Monínci

Areál jistě ocení rodiny s dětmi, pro které nabízí ideální podmínky. Také lyžaři začátečníci nebo ti, kteří si příliš nepotrpí na náročný sport. Nebo takoví, kteří si od prudkých svahů chtějí také někdy odpočinout, vyzkoušet nové vybavení a naučit se něco nového na mírnějším svahu. Návštěvu doporučujeme také větším skupinkám především kvůli možnosti společenského vyžití přímo v areálu. Široké spektrum aktivit, které je možné provozovat, uspokojí také ty, kdo si chtějí užít výlet s partou, ale nechce se jim soukat se do sjezdových bot. Velmi vhodný je areál také pro teambuldingy, workshopy a konference, protože v ubytování právě pro pořádání konferencí naleznete vhodné prostory. Účastníci se pak mohou po skončení programu vyřádit na sjezdovce.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy