Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Sublimační tisk

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Sublimační tisk je jednou z moderních metod potisku materiálů nejrůznějšího složení, jehož podstata je založena na důmyslném využití nejnovějších fyzikálních poznatků. Na jakém principu je tato metoda založena a kde všude najde uplatnění?

 

Podstata sublimačního tisku

Sublimační tisk využívá sublimačního inkoustu nanášeného v první fázi procesu na přenosový papír. Sublimační inkoust dokáže bezprostředně poté, kdy se dostane na vzduch, změnit svoje skupenství z pevného na plynné. Následným zahřátím podkladového materiálu se uvolní pevná struktura polymerů obsažených v sublimační vrstvě a pigment se dostane do struktury potiskovaného materiálu, v němž je ochlazením zafixován.

 

Co lze potiskovat sublimačním tiskem?

Mezi materiály vhodné k potisku sublimací patří například polyester, směs bavlny a polyesteru a další umělé textilie. Sublimací lze tisknout ale také na keramiku, sklo, papír a další materiály obsahující speciální sublimační vrstvu. Tímto způsobem si tak můžete nechat potisknout například sportovní dresy, trika, polštáře anebo hrnky, sklenice, puzzle či dokonce podložky pod myš. Sublimační tisk je poměrně levný, proto jej lze využít také k potištění drobných dárkových a reklamních předmětů.

 

Výhody sublimačního tisku

Potištěný motiv je především velmi odolný vůči otěru a chemikáliím. Dresy tak lze prát v pračce s použitím běžného pracího prostředku, hrnky můžete bez obav mýt v myčce nádobí. Potištěný motiv je při dotyku téměř neznatelný a na oděvech nepřidává na hmotnosti.

 

Má sublimační tisk nějaké nevýhody?

Bohužel ano. Jde především o fyzikální omezení, v jehož důsledku není možné tímto způsobem věrně napodobit zářivé barvy jako například oranžovou, fialovou, jasně zelenou a další. Ty budou po vytištění sublimační metodou vždy trochu jiné a rozhodně ne tak jasné. Sublimační tisk se také hodí spíše na umělá vlákna, která mají mikro-póry, jež dokážou zachytit sublimační inkoust. Na čistou bavlnu, len a další přírodní materiály sublimačně tisknout nelze.

Poptat sublikační tisk

Jméno a příjmení:
Email:
Telefon:
Dopřesňující poznámky:

Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy