Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
10 fyzicky nejnáročnějších sportů

10 fyzicky nejnáročnějších sportů

Martin Sojka 05. 02. 2023 Zajímavosti

Většina z nás se sportu věnuje rekreačně. Není dokonalejší způsob pročištění hlavy po práci, než příjemný běh v parku nebo jízda na kole. Díky sportu máme možnost zapracovat na své fyzické kondici, dát se do formy, shodit pár kil… Je však velký rozdíl mezi jednotlivými sporty, jejich specifikou a náročností. Je těžké určit, který sport je nejnáročnější, přesto jsme se o to pokusili. My jsme pro vás sestavili žebříček nejnáročnějších sportů. Podívejme se společně na TOP10.

 

Mezi nejnáročnější sporty můžeme řadit:

 

Steer wrestling

V Česku není tento sport až tak známý, avšak v USA se těší velké popularitě. Jedná se o formu rodea, kdy jezdec na koni honí býčka, poté zeskakuje z koně na býčka a snaží se ho povalit na zem chytnutím za rohy. Rodeo vzniklo díky tradičním praktikám rančerů u shánění dobytka. Samozřejmě je tento sport velmi nebezpečný a často dochází k četným zraněním.

Ragby (Rugby)

Tento sport je všeobecně považován za velmi náročný a nebezpečný. Dva týmy hrají proti sobě, jedná se o kontaktní sport, při kterém jsou hráči vystaveni riziku poranění kolen, kyčlí, poškození mozku. Principem hry je dostat míč do branky protihráče, hráč běží s míčem v rukou.

Vodní pólo

Tato hra probíhá v hlubokém bazénu, hráči tedy u hry nemohou stát na dně. Z tohoto důvodu je sport velmi náročný z hlediska fyzické kondice. U vodního póla dvě družstva hrají proti sobě, každé družstvo má bránkaře. Gumový míč hráči házejí mezi sebou a smí ho chytat a házet pouze jednou rukou, jedině brankář může používat obě ruce.

Fotbal

Snad nejoblíbenější a nejrozšířenější sport mezi dětmi i muži. Oblíbený je kvůli tomu, že nevyžaduje mnoho pomůcek a příprav. Ale i přesto je fotbal velmi náročný – fyzická mrštnost a hbitý běh jsou u fotbalu na denním pořádku. Samozřejmě i tento sport je nebezpečný, často fotbalisté trpí na potíže s koleny.

Wrestling

Wrestling je kontaktní zápasnický sport, u kterého bojovník musí protivníka vytlačit z prostoru nebo ho musí položit na zem určitou částí těla. Tento sport je extrémně nebezpečný, není neobvyklé, že u něj dochází i k úmrtí bojovníků.

 

Lední hokej

Tento sport velmi oblíbený především ve formě sledování zápasů v televizi je velmi náročný pro samotné sportovce. Skombinování rychlého bruslení, celkové fyzické mrštnosti a rychlých reflexů dělá tento sport nesmírně těžkým.

Baseball

Tento v Americe velmi populární sport je poměrně náročný. Nadhazovači musí dokonale ovládat techniku nadhozu, pálkaři musí umět odrazit míček pálkou. Běžící pálkař také musí zvládat rychlý běh, aby stihl doběhnout na třetí, druhou nebo domácí metu. Chytař musí zvládat dokonalý odchyt, a polaři zajišťují obranu.

Gymnastika

Tato skupina cvičení má historii již v Antickém Řecku. Cviky jsou většinou silově náročné, čvičenec musí perfektně zvládat koordinaci svého těla, v hodnocení je kladen velký důraz na čistotu provedení cvičení a estetický dojem. Existuje mnoho odvětví gymnastiky – sportovní, moderní gymnastika. Všechny tyto disciplíny mají však společnou fyzickou náročnost jednotlivých cvičení. Gymnasté často končí kariéru s dlouhodobými nebo trvalými fyzickými raněními.

Bojová umění

Tato kategorie sportu patří bezesporu k nejnáročnějším. Do této skupiny patří bojová umění bez použití zbraní – karate, tae kwon do, zápas, jiu jitsu, nebo i sporty s použitím zbraně – aikido, kung-fu, šerm aj. Bojovníci musí zvládat techniky boje, s jednotlivými disciplínami se pojí i duševní stránka bojového umění, čili meditace, dechová cvičení, filozofie.

Box

Box bezpochyby patří mezi nejnáročnější sporty. Sportovci musí být ve výtečné fyzické kondici, mít vypracované ruce, jelikož souboj probíhá pomocí úderů pěstmi. Tento sport je náročný také z hlediska velmi vysokého rizika dlouhodobých znanění.

 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.