Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Biatlon světový pohár

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Kdo by neznal biatlon světový pohár! Tomuto sportu fandí jak mladší, tak i starší generace. Někteří z fanoušků si chtějí naplno užít jedinečnou soutěžní atmosféru, a proto se každoročně vydávají na tuto sportovní akci. Přímo na místě mohou maximálně podpořit svého favorita. Jiní příznivci biatlonu zůstávají raději doma, přitom u televizních obrazovek s nadšením sledují jednotlivé disciplíny.

Pohár SUPER EKONOMY SE26

K tradičním biatlonovým disciplínám patří nejen vytrvalostní závod, sprint, štafeta a stíhací závod, ale i závod s hromadným startem. Vytrvalostní závod je ve své podstatě nejtradičnější sportovní forma, která nesměla chybět na mistrovstvích světa ani na olympijských hrách. Přičemž muži mají o pět kilometrů delší trasu. Na závodníky tu čeká pět okruhů se střelbou vleže i ve stoje. Tak jako při vytrvalostním závodu tak i při sprintu startují závodníci v určitých intervalech. Musí projít třemi okruhy. V rámci štafety je zvykem, že každý stát je zastoupen opravdu jednou čtyřčlennou skupinou. Zato stíhací závod má předepsané pravidla startu. Navíc za každou špatně mířenou ránu musí soutěžící projít ještě speciálním kolem o délce sto padesát metrů. Zatímco poslední zmíněnou disciplínou prochází nejlepší závodníci.

Pohár EKONOMY E145

První závody biatlonu se uskutečnily v období 1977/78. V té době šlo o ryze mužskou záležitost. První místo získal Frank Ullrich, druhé Klaus Siebert a na třetím skončil Eberhard Rösch. Všichni tři pocházeli z Německa. První dva jmenovaní ještě několikrát v dalších obdobích své vítězství obhájili. Mnohem později stanul na stupínku vítězů i náš biatlonista Jan Matouš.

Pohár STANDARD S55

Ženy se mohly do této soutěže zapojit až v sezóně 1982/83. Do dějin se v té době zapsala Gry Østviková z Norska. Stříbrnou medaili získala Siv Bråtenová z Norska a bronz si odnesla Aino Kallunkiová z Finska. V období 1983/84 se Grya Østviková umístila na pěkném třetím místě. Pohárového triumfu se později dočkala i Jiřina Adamičková - tehdejší československá a česká reprezentantka v biatlonu.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy