Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Co je kokarda a jak ji vyrobit?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Kokarda je speciální stužka, případně jakási růžice ze stužek vyrobená. Zpravidla bývá v národních barvách. To znamená v případě české trikolóry kokrétně barvu červenou, bílou a modrou.

Kokarda K0001

Co je kokarda

Původ kokardy můžeme hledat v dobách Velké francouzské revoluce. Tehdy se nosila připnutá na klobouku. V té době byla vyvedena v národních barvách, tedy modré, bílé a červené. U nás hedvábnou kokardu se sokolím perem nosili i příslušníci Sokola. Dodnes si pevnou tradici udržela v Anglii i ve Skotsku, kde jsou stužky nedílnou součástí fotbalových zápasů. Zdaleka jimi přitom nebývají ověnčeni pouze vítězové, nosí je dokonce i diváci.

Stuhy se používají především jakožto trofeje určené k ocenění vítězů, například při sportovních utkáních, ale také v rámci akcí kulturních. Případně plní funkci odznaku. Zpravidla jsou k dostání v provedení jedné barvy, případně dvou či třech odstínech a rozličném průměru.

Stejně tak mohou sloužit i jako dekorace, například na svatebních tabulích, připevněné coby ozdoby na balíčcích atd. Taková mašle může být i stahovací, pak se i pro ty méně zručné obdarující jedná o velmi efektní způsob, jak zkrášlit zabalené dárky.


Jak kokardu vyrobit

Ti šikovnější si naopak mohou kokardu vyrobit i sami. Potřebujete nůžky, tavnou pistoli, různobarevné stuhy o dané délce i šířce. Ty seženete v galanterii, materiál záleží na vašich preferencích, může to být například taft či o něco luxusněji působící atlas. Dále si pro výrobu opatřete kolečko z papíru, špendlík a samozřejmě musíte mít i trochu trpělivosti a zručnosti.

Na papírovou šablonku stačí poskládat stužky, zajistit, připíchnout špendlík a přichytit delší stuhy v dolní části. Konce ještě sestřihněte do špiček, můžete takzvaně „od oka“ nebo použijte speciální tvarovací nůžky.

Manuálně zdatnější se mohou bez předpřipraveného papírového korpusu obejít a stuhu natvarovat rovnou v ruce.
Kokarda K0007

 

Přejít na výběr kokardy >>>


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy