Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Co jsou medaile za zásluhy?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Medaile za zásluhy je považována za prestižní ocenění, které se nejčastěji uděluje významným osobnostem, které se přičinily ať už o hospodářský rozvoj, vědecký a technický pokrok anebo o kulturní, školský, výchovný, umělecký, sportovní nebo medicínský rozmach. Kromě toho se medaile za zásluhy předávají lidem, jež se velkou měrou zasloužili nejenom o demokracii, obranu a bezpečnosti státu, ale i o dodržování lidských práv a humánního zacházení. Tato ocenění získávají také občané, kteří se nebáli nasadit vlastní život při záchraně ostatních či majetku druhých.

 

Rozdělení do 3 tříd

Medaile za zásluhy se dnes člení do tří základních stupňů, přičemž první z nich je ocenění nejvyšší. Tyto vyznamenání předává sám prezident České republiky. Jde o medaile o průměru třicet tři milimetrů. Na lícové straně nechybí symbolické vyobrazení zásluh, mimo to je tu vyryt nápis „Za zásluhy“. Na rubové straně medaile je vyražen výrazný znak ČR.

 

Materiál podle prestiže

Medaile prvního stupně je zhotovena z ryzího stříbra, jež se následně nechává pozlatit. Medaile druhého stupně je stříbrná, kdežto poslední ocenění je raženo z bronzu. Všechny jsou vybaveny stuhou, která má předepsaný počet fialových pruhů. Stuhy z odpovídajícího materiálu mají rozměr 38 x 10 milimetrů.

 

Kdo získal medaili za zásluhy?

Medaili za zásluhy I. stupně měly možnost převzít takové osobnosti, jako je Miloš Forman, Milan Kundera, Bohumil Hrabal, Jiří Menzel, Karel Gott, Helga Hošková, Eva Pilarová a mnoho dalších. Druhý stupeň ocenění si odnesli slavní lidé jako Věra Čáslavská, Marta Kubišová, Vladimír Renčín, Jiří Srnec, Emil Viklický atd. Třetí stupeň medaile za zásluhy obdržel v minulosti desátník v dal. sl. Milan Mučka, poručík Milan Nechvátal, podpraporčík Alexander Hurný, akad. arch. Vlastimil Koutecký, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Jan Železný, Hana Hegerová, Jan Tříska, akademický malíř Jiří Anderle, Jiří Stivín, Hana Maciuchová apod. To je jenom krátký výčet lidí, kteří měli tu čest převzít medaili za zásluhy.

Věděli jste, že se zabýváme výrobou medailí?


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.