Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Historie Olympijských her

Historie Olympijských her

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Olympijské hry jsou asi tou nejznámější mezinárodní sportovní soutěží. Během Olympijských her se sportovci z celého světa utkají v nejrůznějších sportovních disciplínách. Bývají pořádány jak letní, tak zimní Olympijské hry a konají se každé čtyři roky.

Historie her - audio podcast

Jak to začalo?

Tato sportovní soutěž si vzala inspiraci v antických Olympijských hrách, které se pořádaly ve starověkém Řecku, konkrétně ve městě Olympii, od kterého převzaly také svůj název. První Olympijské hry se tedy konaly již roku 776 před naším letopočtem. Od té doby se pořádaly každé čtyři roky, stejně jako ty novodobé, a to až do pátého století našeho letopočtu.

Obnovená premiéra

K obnovení Olympijských her došlo až roku 1896 v Řecku, konkrétně ve městě Athény. Jednalo se tedy o první novodobé letní Olympijské hry. O jejich konání bylo rozhodnuto roku 1894 na kongresu v Paříži, kde byl také založen Mezinárodní olympijský výbor. Na prvních letních OH se mohli sportovci utkat v devíti sportech a v třiačtyřiceti různých disciplínách. Zajímavostí je, že tehdy byly oceněni jen první dva nejlepší sportovci v dané disciplíně. Vítěz obdržel korunku z olivové ratolesti, stříbrnou minci a diplom.

První zimní Olympijské hry

Roku 1924 byly uspořádány historicky první zimní Olympijské hry. Ty se konaly ve Francii ve městě Chamonix. Za zimní OH se postavila především Kanada a Švýcarsko, výrazně proti byly skandinávské země. Sportovní soutěž v Chamonix tedy byla původně uspořádána pod názvem „Týden zimních sportů“ a až zpětně byla uznána za zimní Olympiádu.

Od roku 1896 se tedy konaly pravidelně každé čtyři roky letní Olympijské hry a od roku 1924 jejich zimní varianta. Výjimkou byly pouze roky 1916, 1940 a 1944, kdy se hry nekonaly kvůli světovým válkám.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.