Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Historie sportu v ČR

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Tradice sportu na území České republiky je dlouholetá, dá se říct, že sportovní aktivity byly vždy součástí životů většiny Čechů. Navíc se v České republice narodila celá řada uznávaných a úspěšných sportovců, kteří se umístili na významných sportovních soutěžích, jako je například Olympiáda nebo různá mistrovství světa, na prvních třech vítězných místech.

 

Kdy to začalo?

Počátky sportu můžeme hledat přibližně ve čtrnáctém století za vlády rodu Lucemburků. V těchto dobách se totiž velice často konaly nejrůznější rytířské turnaje. Rytířské turnaje v té době představovaly vlastně předchůdce současných sportovních klání. Postupem času začali být lidé vynalézaví, a začali si vyrábět například brusle nebo sáňky. Počátky bruslení na našem území je možné hledat již ve třináctém století. Tehdy však měly poněkud odlišnou podobu, někdy se dokonce místo kovových nožů využívaly nabroušené kosti.

 

První halové sportování

Halové sporty se začaly objevovat na území České republiky na přelomu patnáctého a šestnáctého století. Tehdy se tento typ sportu realizoval v budovách označovaných jako míčovny. Jednu takovou míčovnu můžeme nalézt dokonce na Pražském hradě. Z míčových her hrálo tehdejší obyvatelstvo, hlavně šlechtici, kupříkladu tenis. Kromě toho ale bylo možné se v míčovnách věnovat také lukostřelbě či kuželkám. Sportovní šerm vznikl během sedmnáctého století, když byla založena Královská česká zemská stavovská šermírna.

 

Rozmach sportu u nás

K pořádnému a masovému rozmachu sportu na území České republiky došlo ale až v devatenáctém století. Roku 1862 byla totiž v Praze založena organizace Sokol. Zanedlouho poté byl Sokol zakládán po celém Česku. Kromě Sokola vznikla také katolická tělovýchovná jednota s názvem Orel, a to konkrétně roku 1904. Se Sokolem byly spojeny takzvané sokolské slety, ty však byly v dobách komunismu nahrazeny takzvanými spartakiádami. V současné době Sokol podporuje sedmapadesát různých sportů.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.