Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Jak na laminování diplomů?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Dát výhercům jen papírový diplom nebo ho nechat zalaminovat? A když zalaminovat, tak jak, čím a na kolik to vyjde? To jsou otázky, které si klade každý pořadatel (nejen) sportovních soutěží. Odpověď je přitom snadná a my vám poradíme, jak na to.

Pokud výherce obdarujete jen papírovým diplomem, je to sice na první pohled pěkné, jenže papír se může pomačkat, poničí se politím, sluncem a celkově moc nevydrží. Zato zalaminovaný diplom se může stát celoživotní památkou na drobná i velká vítězství. Druhá varianta je tak jistě praktičtější a navíc to i lépe vypadá při předávání. Podívejme se tedy podrobněji na to, jak zalaminovat diplom.


Papírové diplomy Diplom DP0004

Vše udělá firma
Papírové diplomy Diplom DP0002

První, bezpracnou, ale zato o něco dražší variantou, je svěřit zakázku firmě, která se na laminování specializuje. Laminování vám poskytneme i v našich prodejnách Poháry Bauer a při objednávce v našem e-shopu. Pokud si tedy objednáváte diplomy, můžete si k nim rovnou přiobjednat laminaci.


Zvládnete to sami

Kutilové a ti, kteří vyrábějí diplomy pro radost a baví je to, si mohou laminaci dělat doma sami. Ostatně, využijete ji nejen na diplomy, ale laminovat se dají třeba i vizitky, vysvědčení, dokumenty (aby se neponičily) a spousta učebních pomůcek pro děti. A je to víc než snadné. Stačí si koupit laminovačku, která se dá pořídit i už od cca. 400 korun v supermarketu nebo papírnictví (samozřejmě, čím kvalitnější, tím dražší). Zároveň si předem promyslete, jaký formát budete laminovat, standardně je to buď A4, nebo A3. K tomu si pořiďte i papíry stejných rozměrů a také laminovací fólie (ty jsou nejčastěji o tloušťce od 80 do 125 micronů).

Papírové diplomy Diplom DP0009


Zalaminovat raz dva

Posledním krokem je rozhodnout se, jestli laminovat za tepla nebo za studena. Pak už jen do fólie vložíte diplom (nebo jakýkoliv jiný dokument) a necháte ji projet laminovačkou, takže okraje fólie (která původně vypadala jako kapsa) se zataví. A je hotovo. Přitom zalaminovaný arch klidně můžete i stříhat na menší dílky, je-li to třeba. A pokud chcete úplně špičkovou práci, můžete si pořídit třeba fólie s filtrem, který dokument uchrání i před UV zářením. To už je jen na vás.
Papírové diplomy Diplom DP0011


 


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy