Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Jak vypadá a kde se používá slovenská trikolóra?

Jak vypadá a kde se používá slovenská trikolóra?

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Trikolóra představuje obecně stuhu nebo vlajku, která se skládá ze tří barev, jež zaujímají stejně široké vodorovné nebo svislé pruhy. Trikolóra konkrétního státu obvykle vychází z jeho oficiálních barev, a tedy úzce souvisí s barvami na státní vlajce. Jde o barvy, které jsou spojeny s konkrétním státem a které by si každý při jeho představě měl vybavit. Obvykle nejde o náhodnou volbu, ale barvy vycházející z historických souvislostí.

 

Flag of Slovakia (1939–1945)

Vzhled slovenské trikolóry

Barvy slovenské trikolóry vycházejí z červené a bílé barvy, což jsou původní slovenské barvy. Ty doplňuje modrá, které se do slovenské trikolóry dostala z původního slovanského pojetí. Důležité je také pořadí barev v trikolóře. Zatímco slovenská trikolóra je koncipována tak, že po bílé barvě následuje modrá a teprve po ní červená, například česká trikolóra skládající se ze stejných barev má pořadí bílá, červená a teprve poté modrá.

 

Kde se používá trikolóra?

Trikolóra se používá především k barevnému odlišení státních dokumentů a majetku. Právě stuhou v barvě trikolóry se totiž svazují důležité státní dokumenty, které zpracovávají notáři, právníci, soudci, ministerští úředníci, ale i prezident republiky. Trikolóra plní ale také úkol dekorace. Používá se například na věnce, které pokládají státní představitelé na významná místa při státních svátcích. Všichni obyvatelé konkrétního státu si mohou trikolóru u příležitosti významných státních dnů připevnit na klopu saka. Nalezneme ji ale například také na státních vyznamenáních či nejrůznějších ocenění.

 

Proč zrovna bílá, modrá a červená?

Většina trikolór slovanských národů vychází z tzv. slovanské trikolóry, která vznikla v důsledku obdivu některých slovanských národů vůči Rusku v průběhu 19. století. Proto většina těchto zemí vytvořila svoje trikolóry v souladu s ruskou vlajkou a trikolórou. Tento trend nastartovali Srbové, pokračovali v něm Chorvaté a Slováci. Ale například Bulhaři nahradili modrou v trikolóře poměrně originální zelenou barvou.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy