Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Jaké jsou zlaté medaile z olympijských her?

Jaké jsou zlaté medaile z olympijských her?

Martin Sojka 04. 02. 2023 Zajímavosti

Jak jistě každý ví, olympijské hry jsou nejvýznamnější mezinárodní sportovní událostí. Jsou pořádány jak letní, tak zimní olympijské hry, přičemž se konají každé čtyři roky. Ještě před dvaadvaceti lety byly letní a zimní olympijské hry pořádány ve stejný rok, od roku 1992 se však konají tak, aby se po dvou letech prostřídaly. Každá země, která má možnost pořádat tuto významnou sportovní soutěž, to považuje za obrovskou čest.

V průběhu olympijských her se uskuteční celá řada slavnostních ceremoniálů, jako je například zahajovací a závěrečný ceremoniál, či obřad předávání olympijských medailí. Medaile jsou předávány vítězům v průběhu celých her, zpravidla hned po ukončení konkrétní sportovní disciplíny. Olympijské medaile bývají udělovány předsedou Mezinárodního olympijského výboru, sportovci kteří skončili na prvních třech místech stojí při ceremonii na stupni vítězů.

Olympijské medaile bývají klasicky vyráběny ve zlatém, stříbrném a bronzovém provedení. Jako obvykle, zlatou medaili dostane ten sportovec, který se umístil na prvním místě. Sportovec, který skončil druhý obdrží stříbrnou medaili a ten, kdo se umístil jako třetí získá medaili bronzovou.

Z čeho jsou olympijské medaile vyrobeny?

Ti, kteří si mysleli, že zlaté olympijské medaile jsou vyrobené ze zlata, se mýlili. Naprostá většina z nich totiž bývá zhotovena ze stříbra a pouze jejich povrch je pozlacený. Pokud tedy zlatá medaile váží kupříkladu čtyř set gramů, pouze šest gramů z této hmotnosti tvoří zlato. Není se však čemu divit, že bývají tyto medaile vyráběny ze stříbra. Zlato totiž patří mezi ty nejtěžší kovy, a pokud by měla být zlatá medaile opravdu ze zlata, vítězům by se opravdu pronesla.

Kdo byl u nás první?

Historicky prvním českým sportovcem, který získal zlatou olympijskou medaili, byl Bedřich Šupčík. Obdržel ji na letních olympijských hrách v roce 1924, konkrétně za šplh na laně. Úspěch v podobě zlaté medaile na zimních olympijských hrách se dostavil až o několik desetiletí později, a to v roce 1968. Tehdy ji získal Jiří Raška za skok na lyžích. Od té doby získali čeští sportovci více jak padesát těchto ocenění ze všech možných disciplín. Většina z nich přitom pochází z letních olympijských her, přičemž nejčastěji olympionici získali zlato z atletiky a gymnastiky.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.