Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
K čemu slouží piktogramy?

K čemu slouží piktogramy?

Martin Sojka 04. 02. 2023 Zajímavosti

Piktogramy jsou výhradně grafické znaky. Těmito jednoduchými obrázky se prakticky vyjadřuje nějaké srozumitelné sdělení. V praxi se tyto značky hojně využívají k popisu nejen událostí, ale i dané činnosti či určitého stavu. Vzhledem ke svému účelu posloužit může až čtyřicet různě řešených piktogramů.

kovové Emblém ELT

 

Typy piktogramů

Piktogramy existují jak v černobílé verzi, tak i v barevném provedení. Tyto grafické značky se především navrhují na míru. Ve světě jsou známy základní piktogramy, které nám slouží prakticky každý den a podle nich se rychle a jednoduše orientujeme. Běžně se setkáváme na ulici s piktogramy upozorňující na cyklisty, chodce, tělesně postižené, vozidla, motorky, parkování i dopravní omezení. Na úřadech, v obchodech a bankách zase piktogramy informují návštěvníky, kde je bezpečnostní východ, schodiště, WC apod. Může zde být i vyvěšen piktogram upozorňující, že místo je střeženo kamerovým systémem. Tyto obrázky v daném formátu mohou lidem sdělovat, kde je nejbližší hotel, restaurace, autokempink, telefon, půjčovna bicyklů, diskotéka, ZOO, městská hromadná doprava nebo noční bar.
kovové Emblém LTK001

 

Další uplatnění

Piktogramy přitom dokážou udržet jak celiství, tak i velmi poutavý obsah. Tyto navržené znaky jsou nápomocny vytvořit snadno ovladatelnou navigaci na webových stránkách. Tím pádem předávají lidem informace. Krom webu je také důležitý obalový design výrobku, jenž hraje významnou roli v prodejnosti a snadné zapamatovatelnosti. Nejeden takto navržený obal s originálním piktogramem pomáhá identifikovat produkt a potažmo i výrobce. Snad ke každému produktu je přiložen návod, díky kterému snadno pochopíme jak věc bezpečně používat.

 

Piktogramy jsou i v mapách

Avšak piktogramy mohou být také ve své podstatě nepostradatelné značky, jimiž se přenáší prostorové informace do map. Tato zajímavá a přitom jednoduchá grafika je automaticky součástí tzv. mapaře. Jde o oborové značení autora věnující se navrhování turistických i orientačních map. Tento člověk nejprve detailně zmapuje terén, přitom do svých pracovních materiálů zaznamenává velké množství detailů, které následně ve své kanceláři přenáší do výsledné mapky.
 

Prohlédnout zboží v oddělení Logotypy a emblémy →


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy