Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Kanadský pohár: historie a současnost

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Československý hokej se dostává do podvědomí Američanů a Kanaďanů. Národní tým vítězí nad Kanadou 1:0 a Kanadský pohár 1976 se do českých hokejových dějin zapisuje jako legendární.
Do roku 1976 nebyla možnost, aby se střetli nejlepší hráči Evropy a Ameriky v jednom turnaji. Proto Alan Eaglson ve spolupráci s NHL a hráčskou asociací NHLPA vytvořili Kanadský pohár, který byl považován za zásadní krok ve spojení zámořského a evropského hokeje. Hrálo se celkem 5 turnajů s několikaletými odstupy a vždy se hráli těsně před začátkem sezóny NHL, tedy v září. Účastníky turnaje jsou již od počátku Kanada, USA, ČSSR, SSSR, Finsko a Švédsko.

Úplně první ročník Kanadského poháru se hrál v roce 1976 a zúčastnili se ho nejsilnější týmy Ameriky a Evropy jako je Kanada, USA, ČSSR, SSSR, Finsko a Švédsko. Hrálo se celkem v šesti kanadských městech a to konkrétně v Montrealu, Torontu, Philadephii, Winnipegu, Ottawě a Quebecku. Tento ročník se zapsal do historie československého hokeje. Fanoušci nevěřili vlastním očím a hráči slavili. Podařilo se jim totiž porazit Kanadu ve velmi napínavém semifinále a umístili se na chvályhodném druhém místě. ČSSR se v tomto ročníku dostalo nejdál v celé své účasti v Kanadském/Světovém poháru. Zlatou pozici obsadila Kanada, stříbrnou ČSSR a bronzovou SSSR.

Druhý ročník se konal o 5 let později, tedy v roce 1981. Výběr měst, kde se hrálo, se výrazně zúžil. Z původních šesti zůstaly pouze čtyři a to Montreal, Winnipeg, Ottawa, Edmonton. V tomto ročníku se československému týmu moc nedařilo. Probíhala totiž generační přeměna týmu a bylo nasazeno mnoho mladých hráčů bez zkušeností. Z původního národního týmu zůstali pouze Milan Nový, František Černík, Pavel Richter, Jaroslav Pouzar a Miroslav Dvořák. Hráči v semifinále se SSSR vyhořeli. Již v první třetině prohrávali 0:3, zápas nakonec skončil 1:4. Novinkou tohoto ročníku bylo, že se již neudělovalo ocenění za 3. místo. Konečné umístění bylo tedy: 1. místo SSSR, 2. místo Kanada a 3. místo obsadil Československý tým.

Po tříleté pauze, v roce 1984, se Kanadský pohár opět hrál a hrálo se zase v několika kanadských městech, konkrétně v Halifaxu, Montrealu, Calgary, Edmontonu, Vancouveru a v Buffalu. Československému týmu se vůbec nedařilo. Ze všech zápasů nevyhrál ani jeden, pouze jednou remizoval a to s NSR, kteří nahradili Finsko. Pro fanoušky to byl opravdu nečekaný obrat národního týmu. Předtím se hráčům totiž dařilo, ze 14 mezistátních zápasů prohráli pouze jeden a to se SSSR. První místo obsadila opět Kanada a na druhou příčku nečekaně vystoupalo Švédsko.

V roce 1987 se konalo asi nejsledovanější finále dvou hokejových elit a to Kanady a SSSR. V té době byli českoslovenští hráči už dávno doma, protože celý ročník zahájili zápasem s Kanadou, kde remizovali. Hned poté následoval zápas se SSSR, kdy ČSSR prohrálo 0:4. Čtvrtý ročník se konal v Calgary, Hamiltonu, Regině, Halifaxu, Montrealu a v Sydney v Novém Skotsku. Finálový zápas vyhrála Kanada a SSSR se muselo spokojit se druhým místem.

Poslední ročník Kanadského poháru se hrál v roce 1991 a to v Torontu, Hamiltonu, Montrealu, Ottawě, Quebecku, Saskatoonu, Chicagu, Detroitu a Pittsburghu. ČSFR se poprvé představilo se svým novým trenérem Hlinkou. Ukázalo se, že postavení Hlinky do funkce trenéra nebyl nejlepší nápad. Československý tým se umístil na posledním místě. Tento ročník nebyl úspěšný ani pro SSSR, který se poprvé v historii Kanadského poháru nedostal do semifinále a skončil na předposledním pátém místě. Finále se tedy hrálo mezi dvěma zámořskými týmy, USA a Kanadou. Zlatou příčku opět obsadila Kanada.

Nástupcem Kanadského poháru byl World Cup, neboli Světový pohár. Jeho první ročník se odehrál v roce 1996 a přinesl s sebou několik výrazných změn. První změnou bylo, že k týmům světové šestky se přidali ještě Němci a Slováci. Výraznou změnou bylo také místo konání zápasů. Mimo Kanady se hrálo i v USA a v Evropě. Vyřazovací část turnaje probíhala opět v Kanadě. O prvním ročníku SP mluví fanoušci českého hokeje jako o největší ostudě v dějinách českého hokeje. Češi totiž nestačili ani na Němce, se kterými prohráli 1:7, se Švédy prohráli 0:3 a s Finskem 3:7. První příčku prvního světového poháru obsadil tým USA, druhé místo pak tým Kanady.

Další ročník Světového poháru se hrál po osmileté pauze a to v roce 2004. Pro Českou republiku je tento ročník srdcovou záležitostí, protože pouze pár týdnů před jeho začátkem tragicky zahynul trenér národního týmu Ivan Hlinka. Jeho pomyslné žezlo převzal na poslední chvíli trenér Růžička. Všichni hráči hráli na Hlinkovu počest a opět se dostali do semifinále, což pro ně bylo příjemným zlepšením po katastrofickém ročníku v roce 1996. Čeští hráči sice titul v roce 2004 nezískali, prohráli více zápasů než vyhráli ale přesto na něj rádi vzpomínají. Na zlatou pozici se opět dostala Kanada po výhře s ČR v semifinále a porážkou Finska ve finále.

Zatím poslední ročník SP se konal v roce 2016 po velmi dlouhé dvanáctileté pauze. Výjimečnost tohoto turnaje je především v místě konání a tím bylo jedno jediné místo - stadion Air Canada Centre v Torontu. Dalším rozdílem bylo také sestavení hrajících týmů. Místo Slovenska a Německa hráli spolu s hokejovou šestkou světa také týmy Výběr Evropy a Výběr severoamerických hráčů do 23 let. Kanada vyhrála všech šest utkání a umístila se opět na prvním místě. Druhé místo obsadil Výběr Evropy. Tento ročník určitě nebyl poslední a další se plánuje na rok 2020.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.