Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Lovecké trofeje - vše, co jste potřebovali vědět

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

V dnešním článku si něco povíme o loveckých trofejích. Řekneme si, jak vznikli, komu jsou určené a další zajímavé informace.

 

Co je lovecká trofej?

Od dob pravěku lovci shromažďovali své trofeje, typické části těl různé zvěře, především vzácných a nebezpečných druhů. Tyto předměty sloužily jako kultovní, stávaly se symbolem uctívání a své místo získaly i v oblasti lidového léčitelství. Postupem času měly lovecké trofeje roli estetickou a odrážely tak životní styl a způsob myšlení jejich majitele.

Za loveckou trofej v současné době považujeme celou ulovenou zvěř či její charakteristické části, které zůstávají lovci jako vzpomínka na jeho myslivecký zážitek.

 

Komu je určena

Vlastnictví loveckých trofejí je složité vzhledem k tomu, že dle zákona patří získané trofeje tzv. uživateli honitby, fyzické či právnické osobě, která vlastní pozemky, na kterých se honitba koná. Host účastnící se honitby může získat trofej od uživatele prostřednictvím ústní či písemné dohody a tím se stává jejím vlastníkem.

 

Jak se hodnotí

Buď je možné nechat si trofej ohodnotit hodnotitelskou komisí či na výstavě dle metodiky Mezinárodní rady pro myslivost, nebo by mělo být možné běžnými metodami zjistit její bodovou hodnotu. Pro úřední obodování význačných (medailových) trofejí je vhodné nechat trofej ohodnotit člena Ústřední hodnotitelské komise.

 

Jak je koupit a prodat

Nákup loveckých trofejí může proběhnout přímo od uživatele honitby, jak je zmíněno výše, nebo můžete získat či prodat trofej v různých starožitnostech či ve specializovaných odchodech.

 

Typy loveckých trofejí

Hlavními druhy loveckých trofejí v naší zemi jsou parohy a parůžky u samců jelenovitých, rohy z kamzíků a muflonů. Další jsou různé vycpané druhy šelem a jejich špičáky či kůže. Dále se často vyskytují jako estetický doplněk štětiny z prasete divokého, zaječí nebo jezevčí vous jakožto ozdobná štětka.

Lovec může dále dostat medaili za největší ulovený kus zvěře či jiné zásluhy.

Kromě loveckých trofejí od zvířat na trhu můžeme nalézt tradiční plastové či skleněné trofeje, které se hodí pro lovce, myslivce, ale i další sporty.

 


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy