Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Medaile za statečnost

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Medaile za statečnost jsou ve své podstatě jedny z nejvyhlášenějších a nejobvyklejších vyznamenání, jejž se začaly razit už v průběhu osmnáctého století. Tehdy už se vyráběly z ušlechtilých kovů. Jde o čestnou vojenskou dekoraci ve zlatě nebo stříbře s krásnou a kvalitní ražbou, jež zdobila hruď nejednoho statečného vojáka. Ten svým nebojácným a hrdinským činem šel ostatním příkladem.

Podoba medailí za statečnost se nikterak nezměnila od dob svého vzniku až po konec monarchistické etapy. Během těch let se na odznacích objevovaly portréty jednotlivých vládců. Za tu dobu se podařilo vytvořit nespočet úžasných kusů medailí za statečnost, na nichž byl vyražen například panovník Josef II., František II., Ferdinand V., František Josef I. či Karel I.

Jednotlivé medaile se od sebe začaly odlišovat nejenom použitým kovem ražby, ale i velikostí. Existovalo hned několik typů ražeb, k těm nejvyužívanějším patří zlatá, stříbrná a bronzová. Běžně se také prováděla ražba z pozlaceného bronzu. Samozřejmě medaile mohly být raženy buďto ze světlého anebo tmavého bronzu. Tyto vyznamenání byly vybaveny rozmanitým typem očka, do kterého se jednoduše protáhla náprsní stuha.

Z tehdejších uměleckých dílen na ražbu pochází stříbrné medaile II. třídy, stříbrné medaile I. třídy, nepravé zlaté medaile ze zlaceného bronzu, bronzové medaile s červeným nádechem, verze s hezkou patinou atd. Tyto medaile mají historickou hodnotu, a proto o ně mají velký zájem sběratelé z různých koutů světa.

Medaile za statečnost se postupně ujaly i v jiných útvarech, jako je námořnictvo, policie, hasiči či záchranáři. V současné době je mohou dostat odvážené a pohotové osoby, které neváhaly ohroženým lidem přispěchat na pomoc.

Toto vyznamenání se několik let předává i psím hrdinům. Jde o zajímavou obdobu, které se uděluje zvířatům.


  Přejít do oddělení medaile >>


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.