Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Nejvýznamnější fotbalové soutěže

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Fotbal sledují diváci po celém světě. Jakmile se má hrát nějaký fotbalový zápas na travnatém hřišti, ihned si spouští televizi a zde napjatě sledují každý okamžik. Odchází od bedny jedině během přestávky, kdy zrovna dávají reklamy. Příznivcům fotbalu se naskýtá moment, kdy se mohou občerstvit, protáhnout se anebo si zajít na toaletu. To vše zvládnou fanoušci vykonat, než se usadí opět k televizní obrazovce. Mezi lidmi se najdou i bouřliví fotbaloví příznivci, kteří si nenechají ujít strhující chvilky na stadionu. Odtud si mohou odnést nějaký ten suvenýr.

Fotbal se hraje na vesnicích. Právě tu probíhají venkovské utkání, na které vzpomínají delší čas místní obyvatelé. Jde přitom o nejnižší fotbalové soutěže. Zprvu se hráči musí rozcvičit, pak následuje proslov ke kapitánům obou družstev. Následně je zápas odstartován. Na travnatou plochu vbíhá jedenáct domácích fotbalistů a jedenáct hostujících fotbalistů.  Jakmile rozhodčí krátce hvízdne, derby je odstartováno. Začnou se dít na hřišti nevídané věci. V prvním poločase nastřílí fotbalisté několik gólů. Zato druhý poločas je mnohem dramatičtější. Fotbalistům se nedaří dát ani jeden gól. V nestřeženou chvíli se některému z nich podaří dát gól do vlastní brány, což nesou velmi těžce nejenom diváci, ale i samotní fotbalisté daného družstva. Všichni se ale musí velmi rychle s porážkou vypořádat, neboť hra v jistý čas skončí.

Nejvyšší české fotbalové soutěže spadají pod FAČR. Do této kategorie se řadí ligové soutěže (1. česká fotbalová liga, Národní liga, Krajské přebory atd.) a pohárové soutěže (Pohár FAČR, Český Superpohár, Pohár KFŽ). Dále jsou to ocenění (Zlatý míč, Cena Václava Jíry, Fotbalista roku, Klub ligových brankářů a Klub ligových kanonýrů). Za zmínku stojí také ostatní fotbalové soutěže, jako je například Tipsport liga, Fortuna Víkend šampionů či Pražské derby.

Na mezinárodní úrovni se odehrávají prestižní fotbalové soutěže jako EURO, Copa América, Africký pohár národů, Mistrovství Asie ve fotbale, Zlatý pohár CONCACAF a Oceánský pohár národů. Regionální konfederace organizují dosti významné soutěže, mezi ty nejvěhlasnější patří Evropská liga UEFA v Evropě, Liga mistrů UEFA, Poháry osvoboditelů v Jižní Americe, Liga mistrů CAF v Africe, Liga mistrů AFC v Asii, Liga mistrů OFC v Oceánii a Liga mistrů CONCACAF v Severní Americe.
Nezapomenutelné jsou i národní soutěže (anglická Barclays Premier League, italská Série A, španělská Primera división, německá Bundesliga, brazilská Série A či francouzská Ligue 1 Orange).

K fotbalovým soutěžím patří fotbalové ocenění.
 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.