Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Nejznámější cyklistické kluby v Brně

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Když se sejde ta správná skupina sportovních nadšenců a rozhodne se posunout svůj oblíbený koníček na profesionální úroveň, výsledky jsou vždycky obdivuhodné. A přestože si většina z nás při představě typického českého sportu představí hokej nebo fotbal, nadání českého národa sahá mnohem hlouběji do sféry náročných sportovních disciplín, mezi které spadá i cyklistika. Brněnský kraj se může pochlubit hned několika významnými kluby.

 

TJ Favorit Brno

Za založením tělovýchovné jednoty Favorit Brno v roce 1957 stál Rudolf Böhm po boku Ladislava Šmída, který mezi prvním zorganizoval na brněnském velodromu první světové šampionáty v cyklistice.

V současnosti se TJ Favorit Brno věnuje dráhové a silniční cyklistice, vede ale i kolové, cykloturistické a BMX oddíly rozdělené na ženské a mužské kategorie. Klub si zakládá na průpravě cyklistů již od mladého věku a má své sportovní centrum mládeže.

Mezi velké šampiony, kteří klub nejvíce proslavili, patří vítěz olympijských her konaných 1994 v Tokiu Jiří Dáler nebo například hrdí nositelé zlatých medailí mistrů světa jako je Šmíd, Skoták nebo Hrdlička

 

Dukla Brno

Prvním trenérem, který dostal armádní sportovní družstvo Dukla Brno založené v červnu 1957 na špičku československé cyklistiky, byl cyklokrosař František Jursa, který působil v klubu 38 let a za svou kariéru vychoval mnoho sportovců. Klub byl později rozdělen a lokalizován do menších spolků po České republice. Oddíly Dukla Brno se věnují zejména dráhové a silniční cyklistice. Mezi velké události klubu patří rok 1953, kdy dráhoví cyklisté překonali dvanáctkrát československý rekord. Duklu Brno reprezentovali zejména členové armádních složek, mezi které patří Zdeněk Štěpánek, Vladimír Čapek nebo Jan Veselý.

Cykloklub Komín

Rekreační cyklistický klub Komín byl založen v roce 1994 spolkem nadšenců, kteří začali organizoval společná setkání a cykloturistické toulky přírodou, za jeho založením stojí Ing. Ludvík Zimola. Na rozdíl od profesionálních závodních brněnských klubů, je CK Komín čistě zájmovým spolkem skupiny lidí, kteří se cyklistice věnují ve svém volném čase a nemá své velké tváře. Klub je ovšem velice populární zejména pro skvělou organizaci cyklistických zájezdů a pravidelným Velikonočním srazem, na kterém se sejdou nadšenci nejen z České republiky.

SK Jundrov

Sportovní klub Jundrov započal svou činnost v roce 1924, kdy se v Česku začaly poprvé rozvíjet fotbalové spolky. Cyklistický oddíl SK Jundrov byl založen v roce 1940, jeho činnost ale nebyla nijak zvlášť viditelná až do roku 2017, kdy klub společně se zastupiteli města Brno založil sportovní spolek pro mládež. SK Jundrov celoročně organizuje mnoho závodů a specializuje se na sportovní cyklistiku.

 


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.