Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Nejznámější nohejbalové turnaje

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Nohejbal - úžasná a zábavná hra kombinující hned několik sportů. Vznikla na počátku 20. století v Československu, a proto není divu, že právě Češi jsou v ní na prvních příčkách světového žebříčku. Postupně se nohejbal stává více a více oblíbeným sportem, hraje ho stále více zemí. Není proto divu, že vznikají prestižní a ceněné nohejbalové turnaje. My si zde představíme pět nejzajímavějších. 

 

World Championship

World Championship, nebo-li Mistrovství světa, je jednou z nejvyšších nohejbalových soutěží. Každý rok se odehrává na jiném místě a v jiné zemi. V roce 2017 bylo hostitelem město Nymburk a letos to bude město Cluj-Napoca. Každého ročníku se účastní více a více klubů z různých zemí. Mezi nováčky můžeme počítat například Kolumbii, Indii, Irák, Španělsko, Itálii či Jižní Koreu. I když se jedná o zápas soutěžní, mezi kluby panuje uvolněná a přátelská atmosféra v duchu fair play.

 

Emerald Cup

Emerald Cup je velice známý nohejbalový turnaj proslulý svou skvělou organizací. Hostitelské státy si dávají záležet na tom, aby překonaly předchozí ročníky. Právě proto je Emerald Cup na velmi vysoké úrovni. Každý rok se pořádá v jiném městě. Minulé ročníky se konaly ve městech jako Dublin, Feldkirch či Bedford.

 

Jokgu Tournament

Jokgu je národní sport Jižní Korei, pravidly i provedením velmi podobný nohejbalu. Spřátelené kluby právě z Jižní Korei a z České republiky se rozhodly, že uspořádají speciální turnaj, aby mezi lidmi rozšířili povědomí právě o jokgu. Tento zápas se odehrál v českých Čelákovicích. Celá akce se proplétala s poznáváním korejské kultury, jídla a mentality. Jednalo se spíše o turnaj přátelský, než-li soutěžní.

 

UNIF Club World Cup

Jedná se o světový pohár mistrů nohejbalových ligových soutěží. S amatérskými týmy se tu tedy nesetkáme. Soutěž je zaměřena na šampiony ligových nebo pohárových klubů. Účastníkem se může stát i nejlepší klub nominovaný národním sdružením, zvolený pouze z členských zemí UNIF. Obvykle na turnaji soutěží okolo 10 - 12 týmů. Nejlepším klubům se udílí finanční odměna v celkové výši pohybující se okolo 2000 EUR. 

 

Three Nations Cup

Jak již název napovídá, jedná se o zápas mezi třemi národy. Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem. Na podzim roku 2018 se odehraje úplně první ročník, který se, pokud bude mít úspěch, může stát tradicí. Hostitelem se ovšem nestal ani jeden ze zúčastněných států, ale Rumunsko. Organizátoři akci plánují spíše jako přátelský turnaj.

 

Kam dál? Třeba koukněte na nohejbalové trofeje.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy