Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Ocelový muž / žena - závod prověří vaši fyzickou kondici

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Fyzicky náročný pětiboj Ocelový muž / Ocelová žena láká stále více nadšených sportovců. Koná se každoročně na několika místech ČR a jeho cílem je navnadit lidi k dlouhodobému, pravidelnému a vícestrannému sportování. Letos se chystá ve Šternberku, Žebráku a Tišnově.

 

Silové i vytrvalostní disciplíny

Stav vaší fyzické kondice otestují silové a vytrvalostní disciplíny. Soutěž otevírá benchpress, následují shyby na hrazdě pro muže, resp. výdrž ve shybu pro ženy a leh-sedy. U všech se hodnotí počet provedených opakování. Pokračuje se během na 5 km a silniční cyklistikou na 40 km. Pokud si chcete odnést čestný titul Ocelový muž/Ocelová žena, stačí dosáhnout předem stanovených limitů pro jednotlivé kategorie. Mnoho závodníků se ale účastní i proto, aby změřili svou fyzičku s jinými nadšenci, a přirozeně se snaží dosáhnout co nejlepších výsledků.

 

Netrénovat pouze jednostranně

Nápad organizovat takto sestavený pětiboj začal vznikat v roce 1997 a vedla k němu myšlenka přivést lidi k mnohostrannému harmonickému rozvoji vlastního těla. Zakladatel a organizátor „Oceláku“ Karel Vydra vybral disciplíny, které po pravidelném tréninku zvládne každý a není k nim zapotřebí žádného speciálního nadání.

První závod proběhl v roce 1999 v Žebráku a hned o 2 roky později o něj projevila zájem 2 další města – Tišnov a Sušice. Společně se domluvili na odměně pro absolutního vítěze (počítají se výsledky za účast ve všech městech v rámci jednoho ročníku) a vznikl tak Karlosův pohár a s ním i neoficiální mistrovství ČR. Trofej je putovní a jsou na ni uvedena jména nejúspěšnějších soutěžících.

 

Komorní soutěž na několika místech ČR

Závody Ocelového muže / Ocelové ženy si v průběhu let získaly řadu příznivců. Na každém se sejde několik desítek účastníků vč. pár zahraničních. Akce jsou veřejné, přizpůsobené všem věkovým kategoriím a účastnit se mohou i týmy. Ačkoli účastníků přibývá, na akcích stále panuje přátelská atmosféra nekomerčního zápolení a radost ze sportu jako takového.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.