Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pečecká desítka - závod s dlouholetou historií

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pečecká desítka, která je mimo to také memoriálem Jardy Kvačka, jednoho ze zakladatelů a hlavních organizátorů tohoto závodu, je běžecká akce, která sahá do historie bývalého Československa. Řadí se tak jistě na seznam jen mála závodů, které trvají desítky let. První ročník se odehrál již 23. února roku 1980 a účast byla složená především z vojáků sovětské posádky z Milovic (okres Nymburk - samotné Pečky, které jsou místem konání této akce, jsou nedaleko NymburkA). Jak již název napovídá, jedná se o běh na 10 km. 

 

Jaká je hlavní myšlenka a historie této akce?

Závod Pečecká desítka vznikl realizací myšlenky uspořádání běžeckého závodu k příležitosti oslav Vítězného února 1948 po mnoha letech, co se tato důležitá událost odehrála. Organizátoři se zde nejprve setkávali především s dětmi, ale později se zde objevili nadějní dospívající a dospělí atleti. Jedním z nich byl například Viktor Mladěnka, který za ČSSR reprezentoval naši zemi v maratónech. Posléze emigroval do Kanady. Je tak jednou z mnoha důležitých sportovních osobností, které tento závod oslovil. 

 

Komu je závod určený?

Akce je určena snad pro všechny věkové kategorie, protože je rozdělená na distance 10 km, 1609 m (což je tzv. lidový běh) a 60 - 1609 m, což je varianta pro mládež. 

  • Těm nejmenším, kteří se rozhodnou uběhnout svých 60 m, bude opravdu jen pár let (možná jen jeden rok), jelikož registrace povolují start dětem narozeným mezi roky 2017 a 2019. Pochopitelně takto malým dětem na pomoc přicházejí rodiče a účastní se závodu s nimi. 
  • Co se týká druhé strany, tedy těch nejstarších závodníků, tak mezi veterány můžete najít také běžce, kterým je 80 let a více. 

Závod je tedy určen pro všechny věkové kategorie a liší se pouze distancemi. 

 

 

Jaký je traťový rekord?

Protože se na tomto závodě vystřídalo již mnoho závodníků, ať amatérů, či profesionálních běžců, rozhodli se organizátoři udělat tabulku s traťovými rekordy. Slouží nejen k uchování těchto excelentních výsledků, ale třeba také k motivaci nových běžců, aby tyto časy pokořili. Do historie této sportovní akce se tedy zapsali tito nejrychlejší běžci:

  1. Kategorie muži: Ngimba J. Ezekiel, který závod zaběhl v čase 0:29:00 v roce 2009,
  2. kategorie ženy: Vrabcová Nývltová Eva, která závod zaběhla v čase 0:34:03 v roce 2017.

Tyto časy jsou opravdu perfektní a leckterý pořadatel by jim mohl závidět takto zkušené a rychlé běžce. Zda je někdo předběhne ukáže čas. Rozhodně je ale silnou motivací odměna od starostky města Peček, která tomu, kdo jej překoná v kategorii mužů i žen dá každému 3.000 Kč.

 

Co vás na závodě čeká?

Kromě klasického průběhu závodu od prezence/registrace, přes start a vyhlášení, se můžete těšit na finanční odměny, které se rozdávají opravdu těm nejrychlejším. První muž v kategorii ABS může "vyhěbat" krásných 6.000 Kč, což je opravdu příjemná cena za sportovně užití den. Nebojte se jít do toho a registrujte se! Třeba budete vy ten, kdo překoná traťový rekord. 

Akce se koná 14. března 2020.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.