Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pohár mistrů evropských zemí v basketbalu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pohár mistrů evropských zemí, nebo-li PMEZ, je souhrnné označení pro velice prestižní mezinárodní klubové soutěže v různých kolektivních sportech. Jedná se o soutěže jak mužské, tak ženské. My se v tomto článku zaměříme na PMEZ v basketbale mužů.

 

Začátek PMEZ

PMEZ se poprvé začal hrát v sezóně 1957/1958, kdy se ho mohly zúčastnit pouze vítězové národní ligy. Hrálo se vyřazovacím způsobem. Stály proti sobě dva týmy, kteří spolu odehrály dva zápasy, jeden na domácím poli a jeden jako hosté. Tým s lepším skóre z obou zápasů postoupil do dalšího kola.

 

Změny pravidel

Tímto způsobem se hrálo až do sezóny 1965/1966. Tehdy musely družstva projít nejdříve kvalifikačním a eliminačním kolem, aby mohly postoupit do čtvrtfinále, kde se již hrálo klasickým ligovým systémem. Nakonec se konalo tzv. Final four, kde hrála čtyři nejlepší družstva.

Sezóna 1976/1977 byla ve znamení opětovné změny formátu soutěže. Družstva byla rozdělena do skupin a již od prvního kola hrála ligovým způsobem. Vítězové těchto skupin postupovali do hlavní nadstavbové skupiny. A až po tomto následovalo Final four.

Tento způsob hry se ale nesetkal s úspěchem, a proto se od sezóny 1982/83 znovu začal zavádět model soutěže, který se hrál v letech 1965 až 1976.

 

Další období změn

V sezóně 1991/92 změnila soutěž název, a to na Euroliga FIBA. Kvalifikační kola úplně přestala existovat v sezóně 1996/1997 a družstva se přímo rozdělovala do skupin prvního a druhého kola. Následovalo osmifinále, čtvrtfinále a Final four.

V roce 2000 soutěž měnila organizátora a tím se změnila i některá pravidla. Od tohoto roku po skupinové fázi následovala vyřazovací část. Ta se hrála na dva vítězné zápasy systémem play off. Po nich následovalo Final four.

Dosud poslední změna nastala v sezóně 2009/2010, od které se hrají již kvalifikační kola. Euroliga již také není uzavřenou soutěží.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy