Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Pravidla amerického fotbalu

Pravidla amerického fotbalu

Martin Sojka 04. 02. 2023 Zajímavosti

Tom Brady, Drew Bress nebo Larry Fitgerald? Že vám tyto jména připadají povědomá? A co takhle New England Patriots nebo New Orleans Saints? Že už víte? NFL neboli National Football League je profesionální soutěž amerického fotbalu, která během finálového zápasu, zvaného Super Bowl, přivede každoročně k televizním obrazovkám miliony američanů. Je jedním z nejsledovanějších sportovních utkání v Americe a neoficiálním americkým svátkem. Pojďme se ale podívat na pravidla této hry.

 

Hřiště, míč, cíl hry

Americký fotbal je jednou z nejoblíbenějších kolektivních sportovních her v Americe. Hraje se na hřišti ve tvaru obdélníku dlouhém 120 yardů, rozděleném na dvanáct stejně velkých dílů. S míčem ve tvaru sféroidu.

Cílem hry je skórovat tak, že dostanete míč do soupeřovi endzóny (koncové zóny). Ale co je to endzóna? Jedná se o prostor mezi goal lines a end lines, dvěma čárami, které rámují konce hřiště. Každá endzóna má 10 yardů a je na obou koncích hřiště. Zde se nachází i goal post v překladu něco jako branka, akorát že ve vzduchu.

Hřiště neboli playing field je označeno po stranách side lines, za nimiž se, jako v každé hře, pískají auty. End lines jsou na obou koncích hřiště a z jedné strany ohraničují výše zmíněnou endzónu, čili prostor, kam si budete muset doběhnout pro vítězné body. Kdo někdy viděl nějaký klidně i „béčkový“ zápas ale ví, že to není nijak jednoduchá cesta.

 

Jak ve hře skórovat?

Skórovat ve hře lze třemi způsoby: touchdown, kdy hráč doběhne do soupeřovi endzóny a míč zde položí. Fieldgoal, při kterém hráč kopne míč do soupeřovi branky. Nebo Safety, při níž hra skončí v endzóně týmu, který je v držení míče, jeho vlastním počínáním ve hře, v překladu tzv. „vlastňák“.

 

Začátek hry, hráči a jejich hra

Po úvodním hodu mincí si vítěz zvolí ze tří možností. 1. zda bude přijímat výkop soupeře, čili bude útočit jako první a soupeř pak volí stranu. Nebo bude vykopávat, v tom případě soupeř volí stranu a útočí.  2. vítěz zvolí stranu hřiště a soupeř zvolí, zda vykopává, nebo výkop přijímá. 3. přenechá volbu na soupeře.

V americkém fotbale má každý tým 30-50 hráčů, přičemž 11 hráčů jako útočnou (offense) formaci, 11 hráčů obranná (defense) formace, plus náhradníci a hráče do speciálního týmu. Místo, kolem kterého se týmy rozestavují, se nazývá line of scrammage, ta se posunuje podle toho, kam až se svou hrou jsou schopni hráči dostat. Akce začíná rozehrávkou mezi centrem a quaterbackem, který ji buď předá hráči (runningovi), který následně vyběhne do endzóny, nebo hodí jinému hráči (receiverovi). Útočná formace z jednoho týmu, pak hraje proti obranné formaci z týmu druhého, a tak se střídají. Hráči buď běží s míčem, dokud nejsou zastaveni obranou, nebo vyautováni. U toho si mohou míč mezi sebou přihrávat. Přičemž útok má čtyři pokusy na to, aby překonal desetiyardovou hranici. V případě, že se mu to povede, získá down a další čtyři pokusy na další hranici, dokud se mu nepodaří skórovat v endzóně.

  Jediné, co Vás může zastavit, je tak protihráčova obrana, vyautování, nebo pokud se míčem dotknete země jinak, než podrážkou, či dlaní, pak je akce ukončena. Obrana se samozřejmě také snaží získat míč pro svůj tým a to buď jeho zachycením mezi přihrávkami útoku, nebo při jeho vypadnutí. V případě, že se jim to povede, si týmy role vymění. Kdyby se Vám zdálo, že se jedná o poměrně tvrdou hru bez pravidel, opak je pravdou, fauly hlídají 4-7 rozhodčích, ty však hru nepřerušují, vše se vyhodnotí až na závěr akce.

 

Čas

Doba, po kterou se hraje, je v Americe rozdělena na čtyři čtvrtiny po patnácti minutách. V Evropě po dvanácti minutách. Po první a třetí čtvrtině se točí strany, po druhé čtvrtině je přestávka. Čas je někdy pozastaven, ale v některých případech ne, čili mluvíme o tzv. poločistém času hry.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy