Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pravidla badmintonu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Badminton je pokládán za velmi dynamický sport, který s oblibou hrají lidé nejenom v Evropě, také i v jiných koutech světa. Jde přitom o nejrychlejší sportovní disciplínu, při které se hráči naběhají až několik kilometrů. Z tohoto důvodu musí mít každý badmintonista dobrou fyzickou kondici. Samozřejmostí je i dobrý postřeh.

V rámci badmintonové hry se protivníci snaží poslat speciálně upravený míč přes síť do pole soupeře. Zde je důležité, aby jej osoba na druhé straně nezasáhla. Pozor si dávat musí hráči také na doteky soupeřů. Vyvarovat by se měli chyb, jako je například nesprávně provedené podání či přistání míče přímo do sítě. Za chybu se považuje rovněž situace, ve které míč skončí mimo hrací plochu, jednoduše projde sítí či dostane se pod síť. Ovšem míček se může také dotknout oblečení či těla sportovce. Badmintonista se může nechtěně dopustit i jiných poklesků. Kupříkladu hráč do míče udeří v okamžiku, kdy se tento hrací prvek vyskytuje na straně protihráče. Nebo se hráč při utkání dotkne raketou sítě. V poslední řadě se lze setkat i s dvojitým odpálením míče.

Tento raketový sport se hraje na badmintonových kurtech s unikátní povrchovou úpravou. Ty se nalézají jak ve sportovních halách, tak i v tělocvičnách. Existují kurty na dvouhru a čtyřhru. První zmiňované hřiště má rozlohu 69,4 metrů čtverečních. Zato druhý z kurtů dosahuje rozlohy 81.7 metrů čtverečních. Obě formy mají uprostřed nataženu síť. V celém prostoru jsou viditelné čáry.

Při dvouhře spolu zápasí dva badmintonisti. Jde přitom o souboj muže proti muži nebo ženy proti ženě. Při čtyřhře proti sobě stojí dvojice hráčů a to ať už jsou to muži či ženy. K vidění je také smíšená čtyřhra, při které na každé straně hraje jeden pár. V tomto případě se musí účastníci turnaje maximálně koncertovat na hru. Využívají se tady různé taktiky.

 

Pohár EKONOMY E103

Hrajete badminton? Nezapomeňte si prohlédnout naše poháry.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy