Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Pravidla biatlonu

Pravidla biatlonu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Biatlon je populární druh sportu, kterému fandí stále více diváků nejen u nás, ale i v zahraničí. Toto sportovní odvětví láká zejména žáky, dorost i dospělé. Tyto skupiny závodníků se účastní buďto zimního anebo letního biatlonu. Na náročných a perfektně upravených tratích si jednotliví závodnici mohou změřit své síly. Biatlonisté musí bojovat kupříkladu se silným nárazovým větrem nebo s jinak nevydařeným počasím. Což může ovlivnit i celý průběh závodu.

V roce 1955 byly poprvé nastoleny pravidla biatlonu, tak jak je známe dnes. Tento soupis pravidel se od té doby postupně rozvíjel a měnil. V současné době má zimní biatlon následující podobu. Jde o sportovní disciplínu kombinující běh na lyžích a střelbu z malorážkové pušky. Závodníci využívají volnou technikou pří běhu na lyžích. Po celou dobu závodu mají biatlonisté zbraň u sebe.
V rámci biatlonu se rozlišují tyto soutěžní disciplíny:

  • Individuální závod jednotlivců – jde o vytrvalostní závod, který vévodí nejdelší tratí. V průběhu tohoto závodu se vystřídají střelné pózy vleže i ve stoje. Biatlonisté 4krát střílejí. V případě že se závodník do terče netrefí, je mu napočítána přirážka v podobě jedné minuty, která se automaticky přičítá k výslednému běžeckému času.
  • Sprint – jde o závod vyznačující se poloviční délkou trati. Zde se střílí jednou vleže a jednou ve stoje. Ten, který se netrefí do terče, musí proběhnout trestný okruh o délce 150 m.
  • Stíhací závod – se tradičně startuje podle výsledků z předchozích závodů (sprintu a individuální formy). Závodní trasa má délku u mužů 12,5 km a u žen 10 km. Ze závodní zbraně se střílí za sebou dvakrát vleže a dvakrát ve stoje. Jedinci co netrefí ránu, musí projít trestným kolem o délce 150 m. Tohoto závodu se účastní až šedesát biatlonistů.
  • Štafetový závod se odehrává 4 x 7,5 km. Společně startují členové štafety, jednotliví členové mají dva střelné pokusy a mohou přitom využít vždy tři rezervní náboje v momentě, kdy netrefí všech pět terčů. Opět se tu absolvuje trestné kolo v případě chybné střelby. Závodník musí ale projít tolika trestnými koly, kolik nezasáhl terčů.
  • Hromadný start – společně startuje až 30 nejlepších biatlonistů mistrovství či světového poháru. Ze startovní čáry vybíhají hromadně muži i ženy. Na biatlonisty čeká trať o délce 15 km. Něžné pohlaví má o 2,5 km zkrácenou závodní trať. Za chybnou střelbu následuje trestný okruh.
  • Závod družstev jde o disciplínu, které se účastní čtyři biatlonisté, přičemž dva z nich střílí výhradně vleže a další dva střílí ze stoje. Připraveno je tu i trestné kolo, pro toho kdo nesáhne cíl.

Letní biatlon se odehrává na kolečkových lyžích, na horských kolech nebo na umělé hmotě. Upřednostňuje se tu klasický běh. Střelné pušky jsou umístěny na stojanu na střelnici. Standardně existuje několik typů soutěží:

  • Závod jednotlivců – závodníci střílejí 3krát nebo 4krát. Za každý chybný zásah se přičítá 40 sekundová přirážka.
  • Sprint – v případě chybného zásahu si sportovec projde trestným kolem o délce sto metrů.
  • Stíhací závod má délku tratě 7 km u mužů a u žen 5 km. Střílí se tu po sobě dvakrát vleže a dvakrát ve stoje.
  • Štafety probíhají 4 x 6 km.
  • Závod s hromadným startem – střelba je prováděna 2-4krát. I zde za chybou střelbu následuje trestné kolečko.

Méně obvyklou formou je i lukostřelecký biatlon. Jde o sport v kombinaci lyžování a lukostřelby


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy