Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)
Pravidla bowlingu - přehledně a jednoduše

Pravidla bowlingu - přehledně a jednoduše

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Pravidla skvělé hry, která může naplňovat každého nejsou až tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Bowling je skvostná hra nejen pro profesionály, ale i amaterské hráče. Pojďme společně projít základními pravidly této hry.

 

Deset a dost

Bowling zahrnuje celkem deset částí hry. V prvních devíti má hráč k dispozici dva hody, pokud se mu podaří prvním shodit všechny kuželky, tak druhý hod neproběhne. V desátém hodu hraje hráč zpravidla dva hody, pouze pokud se mu podaří na první nebo druhý hod "sundat" všechny kuželky, tak má k dispozici třetí pokus. Hody hráč provádí vždy osobně a počítán je každý hod, kdy vhozená koule protne hraniční čáru hracího území. 

 

 

Snadné počty

Počet shozených kuželek prvním hodem je označen v malém čtverci v horním levém rohu, počet kuželek shozených druhým hodem najdeme v pravém horním rohu čtverce. Neshození žádné kuželky v obou hodech je značeno (-). 

 

  • Strike

Pokud prvním hodem v bowlingu shodíme všechny kuželky, tak mluvíme o strike a druhý hod se již nehází. Ve hře je označen (X). Počítání pro jeden strike je 10 plus počet kuželek shozených prvním a druhým hodem v další sérii. 

  • Double a triple

V bowlingu může hráč dosáhnout úspěchu v podobě opakovaného shození všech kuželek. Pokud se mu podaří sestřelit všechny kuželky po sobě dvakrát jde o double. Pokud třikrát jde o triple. Maximálního počtu 300 bodů lze dosáhnout, pokud hráč hodí 12 striků za sebou. Počítání u double je 20 plus počet kuželek sražených v první části po druhém striku. 

  • Spare

Spare nastává v bowlingu, pokud hráč v prvním hodu neshodí všechny kuželky, ale druhým hodem se mu podaří zbylé dorazit. Označujeme jej (/) v malém čtverci v pravém horním rohu. Počítání je snadné - 10 plus počet kuželek shozených při hráčově následujícím hodu. 

 

Základem je férovost

Bowling je hra pro férové hráče, proto není tolerováno nesportovní chování. Rozhodujícím atributem je slušnost hráčů a respektování soupeřů. Existují tzv. legálně shozené kuželky, kam řadíme všechny shozené kuželky, naopak za nelegálně shozené kuželky jsou brány ty, co spadnou např. po přešlapu. Přešlap je hlášen elektronicky nebo posuzován rozhodčím.

Bowling je nádherná hra pro skvělé hráče, kteří chtějí užít plno zábavy, ale je třeba doržovat zmíněná pravidla. Věříme, že jsme pomohli v jejich pochopení. 

Zaujal vás bowling? Chcete si s přáteli uspořádat turnaj? Máme pro vás bowlingové poháry a trofeje za super ceny.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy