Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Pravidla tenisu

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Tenis je míčová hra, pod kterou si každý vybaví dva nebo čtyři hráče, kteří proti sobě stojí na obdélníkovém hřišti a snaží se za pomoci tenisové rakety odrazit tenisový míček na protější část hřiště. Jaká jsou ale přesná pravidla tohoto oblíbeného sportu?

tenis pravidla

 

Počet účastníků

Jak již bylo na počátku zmíněno, hry se mohou účastnit buď dva nebo čtyři hráči. Ke hře pak budou potřebovat tenisovou raketu, míčky a vhodné místo – tenisový dvorec. Ten by měl být správných rozměrů, měl by být pokryt správným povrchem a neměla by na něm chybět tenisová síť. Hlavním cílem této hry je pak to, aby jeden hráč vrátil tenisový míček na soupeřovu polovinu hřiště tak, že soupeř daný míček vůbec nezasáhne nebo nedoběhne. Co se týče délky zápasu, ta v pravidlech určena není. Může tedy trvat jen desítky minut, ale také několik hodin.

tenis
 

Podání je základ

Každá hra samozřejmě začíná podáním. To se provádí tak, že hráč stojící za zadní základní čárou si nadhodí do vzduchu míček a odpálí jej raketou na protější stranu hřiště. Platí pak, že pokud hráč stojí při podání na pravé straně hřiště, musí míček odpálit do levé prostější části hřiště. Pokud napoprvé hráč podání nezvládne, může se pokusit o opravné druhé podání.

Po podání pokračuje hra tím způsobem, že se hráči střídají v jednotlivých úderech, po kterých tenisový míček musí vždy přeletět přes síť a zároveň musí skončit v poli soupeře. Tímto způsobem probíhá hra až do té doby, dokud jeden z hráčů neudělá chybu, nebo nedosáhne takzvaného vítězného úderu. Za chybu soupeře, při které hráč poté dostává bod, se například počítá to, že soupeř se netrefí do hráčové strany hřiště, jedná se tedy o out, nebo že se soupeř dotkne tělem nebo raketou sítě.

diplom
 
 

Jak funguje počítání bodování u tenisu?

Důležité je pak bodování hry. Princip je takový, že pokud hráč získá za výše zmíněných podmínek bod, je stav hry 15:0. Pokud se pak hráči podaří získat i bod druhý, změní se stav na 30:0. Při třetím bodu se mění výsledek hry na 40:0 a při čtvrtém bodu hráč danou hru vyhrává. Pokud však nastává takzvaná shoda, tedy když stav hry je 40:40, a hráč získá následující bod, dostává se do výhody. To znamená, že pokud tentýž hráč dosáhne i dalšího bodu, vyhrává danou hru. Pokud se jednomu z hráčů podaří vyhrát nejméně šest her, a současně nad soupeřem vede o dvě hry, stává se vítězem setu. Zápas v tenise se pak zpravidla hraje na dva vítězné sety, takže ten z hráčů, kterému se toto dříve podaří, vyhrává celý zápas. V naší nabídce máme pěkné tenisové trofeje.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy