Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představení oblíbených sportů – golf

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Golf představuje jeden z velmi oblíbených venkovních sportů, za posledních několik let získává čím dál více na popularitě. Údajně na světě hraje golf více než šedesát milionů hráčů, a jejich počet stále roste. Tento sport se údajně poprvé objevil ve Skotsku, a to již na počátku patnáctého století. V této době se jednalo o hru, kterou hrály ty nejvyšší vrstvy, tedy členové královských a šlechtických rodů. Přibližně o 150 let později vznikl první golfový klub, konkrétně v Edinburghu. Ten se zasloužil o to, že byla poprvé sepsána a sjednocena golfová pravidla. Během devatenáctého století nastal rozmach golfu a tato sportovní hra se rozšířila i mezi střední vrstvy. V polovině devatenáctého století bylo uspořádáno první British open, na počátku dvacátého století se začali objevovat první profesionální hráči, kteří se touto hrou živili a kteří učili tomuto sportu ostatní. Postupně se tedy golf rozšiřoval do všech zemí na světě. V České republice nastal pořádný rozmach tohoto sportu až před první světovou válkou.

Golf se hraje na golfovém hřišti, na kterém se nachází nejčastěji devět nebo osmnáct golfových jamek. Hráč začíná na odpališti, a jeho úkolem je dostat míček ke konkrétnímu greenu, tedy k místu, kde je vyvrtána jamka. Vzdálenost mezi odpalištěm a příslušným greenem je poměrně veliká, a zpravidla je obtížné trefit se do jamky na první odpal. Z toho důvodu se mezi odpalištěm a greenem nachází na krátko posekaná oblast trávy zvaná fairway, v rámci které hráč postupuje směrem k dané jamce. Oproti tomu neposekaná část hřiště, která se nachází kolem fairway, se nazývá rough. Aby hra nebyla příliš jednoduchá, jsou na jednotlivých jamkách umístěny nejrůznější překážky. Těmi může být kupříkladu písek či voda. Dále je každá golfová jamka označena parem. Jedná se o číslo, které má udávat obtížnost jednotlivých drah. Představuje tedy teoretické množství odpalů, kterými by měl golfista danou jamku zahrát.

Obecně existují dva základní druhy hry. Jedná se buď o hru na rány, nebo o hru na jamky. Prvně zmiňovaný typ golfové hry spočívá v tom, že úkolem každého hráče je dosáhnout konkrétního počtu jamek v předem určeném pořadí. V jednom kole tohoto typu hry se hraje celkově osmnáct jamek. Hráč začíná jako obvykle na odpališti a využívá dalších odpalů k tomu, aby se dostal k příslušné jamce. Cílem je tedy použít co nejméně odpalů. Druhým typem je hra na jamky. Ta se liší oproti hře na rány tím, že proti sobě hrají dva hráči. Bod na každé jamce obdrží ten, který ji dokáže zahrát s menším počtem odpalů. Zvítězí pak ten hráč, který obdrží na konci hry více bodů.

V našem e-shopu můžete pro golfové turnaje zakoupit  golfové trofeje či  plakety.


Martin Sojka Autor článku

Majitel firmy a inovátor. Vymýšlím pro vás nové produkty. Ve volné čase rád poslouchám a mixuji hudbu.