Upozornění: Produktové změny - více zde
Zavolejte nám (Po-Pá 8-17)

Představení oblíbených sportů - Kriket

Martin Sojka 03. 02. 2023 Zajímavosti

Kriket je kolektivní sportovní hra, během které proti sobě soutěží dva týmy po jedenácti hráčích. Hráči při kriketu používají pálku, díky které dostávají míček na potřebné místo. Tato hra je asi nejvíce populární ve Velké Británii, a dále také v zemích Commonwealthu. Ostatní mohou tuto hru považovat za nudnou a nezajímavou, ale jestliže člověk dobře pozná pravidla kriketu, tak se může tato hra pro něj stát mnohem atraktivnější.

První zmínky o této sportovní hře se objevují již v sedmnáctém století. Podle předpokladů je však kriket mnohem starší, možná až o stovky let. Jak asi všichni tuší, kriket je původně anglickou hrou. První pravidla této sportovní hry se zachovala z roku 1744, a od této doby byla mnohokrát pozměněna.

Pravidla kriketu jsou poměrně komplikovaná. Jednoduše se dá princip této sportovní hry vysvětlit tak, že úkolem nadhazovače je trefit se míčkem do tří tyček, které jsou umístěny za odpalovačem. Úkolem odpalovače je odpálit míček do ohraničené části hřiště. Dalo by se tedy říct, že z části se kriket podobá baseballu. Během hry hráči využívají pálek, které jsou zhotoveny ze dřeva, konkrétně z vrbového. Jak již bylo na začátku zmíněno, hrají vždy dva týmy, každý z nich má jedenáct hráčů. Asi těmi nejdůležitějšími účastníky hry jsou pálkaři. Jejich úkolem je bránit kolíkový cíl, který se nachází na konci hřiště. Cílem soupeře je vyřadit pálkaře z protivníkova týmu, a to na co nejméně běhů. Průběh této sportovní hry kontrolují vždy dva rozhodčí.

Dva body může dostat to družstvo, jehož pálkaři se podaří odpálit míček a podaří se mu přemístit na druhý konec hrací plochy bez toho, aby jej protivník vyřadil. Pokud se podaří pálkaři míček odpálit až za hranice hřiště, může dostat čtyři, nebo někdy i šest bodů. Dále může obdržet tým bonusové body, ale to pouze tehdy, když nadhazovač poruší pravidla.


Martin Sojka Autor článku

Jednatel firmy